İsrail'in Gazze'ye düzenlediği hava saldırısında 12 Filistinli öldü İsrail'in Gazze'ye düzenlediği hava saldırısında 12 Filistinli öldü

Birleşmiş Milletler'in (BM) Dünya Gıda Programı (DGP/WFP) Gazze Şeridi'ndeki gıda güvensizliğine ilişkin Aralık 2023 raporunu yayımladı. Raporda, Gazze Şeridi'nin özellikle kuzeyinde 'alarm verici düzeyde şiddetli açlık yaşandığına' vurgu yapıldı.

Rapore göre, Gazze'nin kuzeyindeki hanelerin en az yüzde 97'sinde 'yetersiz gıda tüketimi' saptandı. Raporda, yüzde 95'inin gıda kıtlığıyla baş etmek için aşırı stratejiler uyguladığı, yüzde 48'inin ise şiddetli açlık çektiği belirtildi.

Rapora göre, kuzeyde her 10 Filistinliden 9'u en az bir tam gün ve geceyi yiyeceksiz geçiriyor. İçlerinden yüzde 18'i bunu geçen ay 10 günden fazla yaşadı.

Gazze'nin güneyinde ise, hanelerin en az yüzde 83'ünün yetersiz gıda tüketimi tespit edildi. Yüzde 82'si gıda kıtlığıyla baş etmek için aşırı stratejiler uyguluyor. Yüzde 38'i şiddetli düzeylerde açlık çekiyor.

Güneyde de her 3 kişiden 2'si en az bir tam gün ve geceyi yiyeceksiz geçiriyor. İçlerinden yüzde 13'ü bunu geçen ay 10 günden fazla yaşadı.

Savaşın başladığı 7 Ekim'den bu yana Gazze'ye gıda yardımı taşıyan 1249 kamyon ulaştı. Savaştan önce ise günde yaklaşık 500 kamyon giriyordu. Dünya Gıda Programı'na göre Gazze'deki etkilenen nüfusa gıda yardımı sağlanabilmesi için günde en az 100 kamyonun geçiş yapabilmesi gerekiyor.

Editör: Betül Vural