Dünya Sağlık Örgütü, Z kuşağı arasında prezervatif kullanımında "endişe verici bir düşüş" yaşandığı konusunda uyarıda bulundu.
Bu durumun, daha yüksek cinsel yolla bulaşan hastalık oranları ve artan sağlık harcamaları da dahil olmak üzere uzun bir dizi sonuca yol açması bekleniyor.
Son yapılan araştırmada, gençlerin neredeyse üçte birinin cinsel aktivitelerinde prezervatif ve doğum kontrol hapı kullanmadığını bildirdiği ortaya çıktı.
Cinsel olarak aktif gençler arasında prezervatif kullanımı son 10 yılda önemli ölçüde azaldı.
Düşük gelirli ailelerden gelen gençlerin prezervatif kullanmama olasılığının daha yüksek olduğu açıklandı.
Genç kadınlar arasında prezervatif kullanımı Arnavutluk'ta en düşük (yüzde 24) ve Sırbistan'da en yüksek (yüzde 81) olarak açıklandı.
Erkekler için en düşük oran İsveç'te (yüzde 43) bulunurken, en yüksek orana İsviçre'de (yüzde 77) rastlandı.
Uzmanlar, anket yaptıkları gençlerde korunmasız cinsel ilişkinin endişe verici sonuçlarının Avrupa genelinde "yaygın" bir sorun olmaya başladığı konusuna dikkat çekti.
DSÖ Avrupa Bölge Direktörü Dr. Hans Henri P. Kluge, yaptığı açıklamada, "Rapordaki bulgular endişe verici olsa da şaşırtıcı değil. Bu sorunun, istenmeyen gebeliklerin artması, güvenli olmayan kürtajlar ve kıta genelinde cinsel yolla bulaşan hastalıklara yakalanma riskinin artması gibi geniş kapsamlı sonuçları olması muhtemel. Yaşa uygun kapsamlı cinsellik eğitimi birçok ülkede ihmal ediliyor ve mevcut olduğu yerlerde de son yıllarda cinsel davranışı teşvik ettiği yanlış varsayımıyla giderek daha fazla saldırıya uğruyor. Oysa gerçekte gençleri doğru zamanda doğru bilgiyle donatmak, sorumlu davranış ve seçimlerle bağlantılı en iyi sağlık sonuçlarına yol açıyor" diye konuştu.
Dünya Sağlık Örgütü, son uyarısında duruma “acil müdahale” gerektiğini belirtti.