Dünya Sağlık Örgütü ve uluslararası bir araştırmacı grubunun güncel tahminlerine göre, dünya çapında bir milyardan fazla insan, çok sayıda ciddi sağlık sorunu riski taşıyan obez olarak kabul ediliyor. Reuters’ta yer alan habere göre obezite o kadar yaygın ki, daha önce yetersiz beslenmeyle mücadele eden birçok düşük ve orta gelirli ülke de dahil olmak üzere çoğu ülkede zayıf olmaktan daha yaygın hale geldi. Makalenin yazarı Majid Ezzati, "Şaşırtıcı sayıda insan obeziteyle yaşıyor" dedi. Bağımsız tahminlerin en güvenilirleri arasında sayılan bulgular, 190'dan fazla ülkede 220 milyondan fazla insandan elde edilen verilere dayanıyor.

Zayıf olmak giderek daha az yaygın hale geliyor

Ezzati, obezite oranlarının birçok zengin ülkede sabit seyrederken, başka yerlerde hızla arttığını da sözlerine ekledi. Düşük kilolu olmak dünya çapında giderek daha az yaygın hale gelirken, birçok ülkede önemli bir sorun olmaya devam ediyor ve giderek daha fazla sayıda ülkeyi yetersiz beslenmenin 'çifte yükü' olarak bilinen durumla karşı karşıya bırakıyor.

“Obezite dünyanın bir sorunu”

DSÖ Beslenme Sorumlusu Francesco Branca bir basın toplantısında, “Geçmişte obezitenin zenginlerin sorunu olduğunu düşünüyorduk. Obezite dünyanın bir sorunudur" dedi. Raporda, yetişkinlerde obezite oranlarının 1990 ile 2022 arasında iki kattan fazla arttığı, 5-19 yaş arası çocuklar ve ergenler arasında ise dört kattan fazla arttığı belirtildi. Analiz, aynı dönemde, zayıf olduğu düşünülen kızların, erkeklerin ve yetişkinlerin oranının sırasıyla beşte bir, üçte bir ve yarı yarıya düştüğünü buldu.

Çocuklardaki obezite artışı endişe verici

Ezzati, çocuklar arasındaki obezite oranlarındaki artışı "son derece endişe verici" olarak nitelendirdi; bu, yetişkinlerde 1990'dan bu yana görülen gidişatı yansıtıyordu. Aynı zamanda, yüz milyonlarca kişinin hala yeterli yiyecek bulamadığını söyledi. Ciddi derecede düşük kilolu olmak çocukların gelişimi açısından çok zararlı olabilir ve en uç durumda bu durum insanların açlıktan ölmesine neden olabilir.

Obez insanlar ayrıca diyabetin, kalp ve böbrek hastalıklarının ve diğer birçok ciddi sağlık durumunun erken başlangıcıyla bağlantısı göz önüne alındığında erken ölüm ve sakatlık riskiyle de karşı karşıyadır. DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, obezite oranlarıyla mücadeleye yardımcı olmak için yüksek şekerli ürünlere vergi uygulanması ve sağlıklı okul yemeklerinin teşvik edilmesi gibi önlemlerin gerekli olduğunu söyledi. "Daha da önemlisi, ürünlerinin sağlık üzerindeki etkilerinden sorumlu olması gereken özel sektörün işbirliğini gerektiriyor" diye ekledi.

Kaynak: Reuters