Haber: Deniz Dalgıç
Döviz kurundaki hızlı yükselişe bağlı olarak akıllı telefonların fiyat etiketleri haftalık olarak değişirken, üst segment cihazlar 80 bin liraya varan fiyatlardan satışa sunuluyor. Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İş Adamları Derneği (MOBİSAD) Başkanı Mustafa Kemal Turnacı, akıllı telefon fiyatlarındaki haftalık fiyat artışlarına işaret ederek, “Döviz kurlarındaki artışla birlikte ithal ürünlerinde fiyatlarının yükselmesi kaçınılmaz bir sonuç. Döviz kurlarının artışına bağlı olarak maalesef fiyat artışları söz konusu oluyor” dedi. Pahalılık ortamında akıllı telefonların vatandaş için alınabilir olmaktan çıktığını belirten Turnacı, “Vatandaşlarımız üst segment cihazların yüzde 75 civarında bir oranını fiyat avantajından dolayı yurt dışından edinmeyi tercih ediyor. Bu vatandaşımıza çeşitli zorluklar çıkarırken, aynı zamanda bu sektörel yatırımı her geçen gün olumsuz etkiliyor. Sektörel istihdamı her geçen gün daraltıyor ve sektörü kayıt dışına yönlendiriyor” diye konuştu.
MOBİSAD Başkanı Turnacı, ELİPS HABER’e açıklamalarda bulundu. Turnacı’ya yönelttiğimiz sorular ve yanıtları şöyle:
“Kur artışıyla birlikte ithal ürünlerin fiyatları artıyor”
Akıllı telefonlardaki fiyat artışının nedeni nedir?
Döviz kurlarındaki artışla birlikte ithal ürünlerinde fiyatlarının yükselmesi kaçınılmaz bir sonuç. Döviz kurlarının artışına bağlı olarak maalesef fiyat artışları da söz konusu oluyor.
“Yüksek vergiler ve kur artışları vatandaşın akıllı cihazlara ulaşımını zorlaştırıyor”
Bu pahalılık ortamında vatandaş için akıllı telefon alınabilir olmaktan çıktı mı?
Günümüzde teknolojiye ulaşımı kolaylaştırmamız gerekiyor. Günümüz dünyasında toplumun dijitalleşmeyle buluşmasını teşvik etmemiz gerekiyor. Maalesef bu fiyat artışları ve teknolojiye ulaşımı zorlaştıracak farklı kural setleri cep telefonlarını ve mobil iletişim ürünlerini ulaşılır olmaktan çıkarır bir noktaya doğru ilerliyor. Bunu sadece fiyat artışı olarak değil, birkaç yönde değerlendirebiliriz. Fiyat artışının haricinde taksit kısıtlaması gibi yöntemlerde vatandaşın ulaşımını zorluyor. Yüksek vergiler ve kur artışıyla birlikte oluşan fiyat artışları vatandaşın ulaşımını zorlaştırıyor. Maalesef günümüzde şöyle bir sonuçla karşı karşıyayız; Vatandaşlarımız üst segment cihazların yüzde 75 civarında bir oranını fiyat avantajından dolayı yurt dışından edinmeyi tercih ediyor. Bu vatandaşımıza çeşitli zorluklar çıkarırken, aynı zamanda bu sektörel yatırımı her geçen gün olumsuz etkiliyor. Sektörel istihdamı her geçen gün daraltıyor ve sektörü kayıt dışına yönlendiriyor.
“Kayıt dışında tarihin en çok şikâyet aldığımız dönemlerinden birini yaşıyoruz”
Size bu tarz şikâyetler geliyor mu?
Tabii ki yüksek vergi ve yüksek fiyat makası her zaman alternatif kanalı yani kayıt dışına yönlendirir. Bu fiyat artışlarıyla birlikte tarihin en çok şikâyet aldığımız dönemlerden birini yaşıyoruz.
“Fiyat artışları sürecek”
Fiyat artışları devam edecek mi?
Evet. Tabii ki kurdaki fiyat artışlarıyla birlikte artacak. Aynı zamanda üretici firmalar dövizdeki riski bankalar üzerinden temin ederek dengelemekteler. Buradaki yıl sonu öngörüleri ve dönemsel öngörüler yüksek olduğunda bu fiyat artışı olarak karşımıza çıkacaktır.
“Vergi yükü azaltılsın”
Fiyat artışlarının önüne geçmek için ne yapılması gerekir?
Ekonomi yönetimimiz muhakkak kur artışları gibi sorunlarda hiç şüphesiz mücadele ediyorlar ama ben bir sektör temsilcisi olarak şunu gönül rahatlığıyla söyleyebilirim; İlgili kurumlara hitaben 170 bin istihdam sağlayan, vatandaşın ve sektörlerin dijitalleşmesinde stratejik öneme sahip mobil iletişim sektöründe telafisi mümkün olmayacak daralmalar yaşanmaması için gerekli önlemlerin ivedilikle hayata geçirilmesi gerektiğini ifade etmek isterim. Önceliklerimizin başında vergi yükünün başta cep telefonunda olmak üzere mobil iletişim ürünlerinde azalması gerekir. Vergi yükü azaldığında kayıt dışılık azalır. İstihdam artar ve toplanan vergi geliri artar. Bu çok net bir sonuç ve durumdur. Haliyle öncelikli olarak vergi yükünün azaltılması gerekir.
Onun haricinde maalesef teknolojiye ulaşımı zorlaştıran en önemli unsurlardan bir tanesi taksit kısıtlamasıdır. Günümüzde 12 bin liranın üzerindeki cep telefonları 3 taksitle satışa sunulmaktadır. Bu maalesef kurala uyanın cezalandırıldığı, vatandaşın alternatif taksit sistemlerine yöneldiği, yine kayıt dışı ve farklı taksit sistemlerine yöneldiğini gösterir. Burada aynı zamanda da vatandaşın teknolojiye ulaşımını kolaylaştırmak için taksit kısıtlamasının fiyat bağımsız 12 taksit olması gerekir. Bu çözümler hayata geçerse hem sektörel istihdam kaybı yaşanmaz, hem vergi gelirlerimiz artar, hem de vatandaşların yurt dışından alma gibi tüketici haklarından faydalanamayacakları için mağduriyetleri söz konusu olmaz.