Pahalılık nedeniyle sıfır mobilya alamayan vatandaşlar ellerindeki mobilyaları yeniletiyor. Ankara Döşemeciler Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Şadi Başar, günden güne artan hayat pahalılığı nedeniyle vatandaşların alım gücünün düştüğüne dikkat çekerek, “Ürünler pahalı olduğu için vatandaşlar yeni mobilya alamıyor. Genellikle mobilyalarında yenilemeye gittiklerini görüyoruz. Ancak istikrar yok. Orta ve dar gelirli kesim tadilat ve tamirata gidiyor. Ellerindeki mevcut mobilyaları döşetiyor” dedi. Döşeme maliyetlerinin arttığını belirten Başar, “Orta halli bir kumaşla koltuk takımı yeniletmenin maliyeti eskiden 5-10 bin lira arasında değişirken şimdi 25-40 bin lira arasında değişiyor” diye konuştu.

98,6 milyon lira destekleme ödemesi çiftçilerin hesaplarına aktarıldı 98,6 milyon lira destekleme ödemesi çiftçilerin hesaplarına aktarıldı

“Vatandaşlar yeni mobilya alamıyor, ellerindeki mobilyaları döşetiyor”

Ankara Döşemeciler Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Şadi Başar, ELİPS HABER’e döşeme maliyetlerine ilişkin açıklamalarda bulundu. Başar günden güne artan hayat pahalılığı nedeniyle vatandaşların alım gücünün düştüğüne dikkat çekerek, “Ben 70-80’li yıllardan bu yana döşemeciyim. Eskiden de enflasyon vardı ama paranın bir bereketi vardı. Artık paranın bereketi kalmadı. Biz de anlamış değiliz. Ürünler pahalı olduğu için vatandaşlar yeni mobilya alamıyor. Genellikle mobilyalarında yenilemeye gittiklerini görüyoruz. Ancak istikrar yok. Orta ve dar gelirli kesim tadilat ve tamirata gidiyor. Ellerindeki mevcut mobilyaları döşetiyor” ifadelerini kullandı.

“İthal kumaşların fiyatı daha yüksek”

Döşeme maliyetlerinin arttığını belirten Başar, kumaş fiyatlarına ilişkin, “Ağırlıklı olarak Türkiye’de üretilen kumaşları kullanıyoruz ama ithal kumaşlar da var. Eskiden deri döşeme kumaşlarımız yerli üretimdi. Ancak şimdi yüzde 85’i ithal oldu. Kumaşın özelliğinden ziyade vatandaş bütçesine göre hareket ediyor” dedi.

“Koltuk takımı yeniletmenin maliyeti 40 bin lirayı buluyor”

Fiyat istikrarı ve kontrol olmadığını söyleyen Başar, “Her şey çok pahalı. Sabah alınan malzeme fiyatıyla öğleden sonraki birbirini tutmuyor. Fiyatlar çok uçtu. Attığımız üç sıfırın bir tanesi geri geldi. Bin liramız 1 lira gibi oldu. İstikrar ve kontrol şart. İstikrar olmayınca fiyat kontrolü olmuyor. Herkes kendine göre fiyatlandırma yapıyor. Orta halli bir kumaşla koltuk takımı yeniletmenin maliyeti eskiden 5-10 bin lira arasında değişirken şimdi 25-40 bin lira arasında değişiyor” diye konuştu.

“Artan işçilik ve dükkan kiraları müşteriye yansıyor: Ara eleman ihtiyacı var”

Son olarak esnafın yaşadığı sıkıntılara değinen Başar, şunları söyledi:

“İşçilik arttı. Dükkan kiraları yüzde 300 arttı. Bunların hepsi müşteriye yansıyor. Eskisi gibi çırak yetişmiyor. Ara elaman ihtiyacımız var. Çok çırak yok. Ara elemanı değerlendirmemiz lazım. Lise mezunlarına devlet sağlık sigortasını yapsa 3-4 sene bir ustanın yanında çalışsa evini geçindirecek parasını kazanır. Sonra kendi yerini açar. Bunların devlet nezdinde olması gerekiyor.”

Kaynak: Deniz Dalgıç