Serotonin, endorfin, oksitosin ve dopamin gibi mutluluk hormonları üretmek, uyku kalitesini iyileştirme ve stresi azaltma etkileri sayesinde daha sağlıklı bir yaşamın anahtarıdır. Bu konu, sağlıklı yaşlanma konusunda uzman Dr. Olivier Courtin-Clarins’in Guess My Age If You Can adlı kitabında detaylı açıklanıyor. Uzun ömürlülük konusunda çalışan birçok uzmanın yardımıyla kitap, iyi yaşlanmamıza ve yaşlandıkça daha kaliteli bir yaşam sürdürmemize yardımcı olmak için yapabileceğimiz (ve genetik olarak belirlenmemiş) şeyleri anlatıyor.

Courtin-Clarins’e göre olumlu duygular vücudun kendini onarma, rahatlama ve o çok önemli, mutluluk verici hormonları üretme yeteneğini harekete geçiren “erdemli bir döngü” yaratıyor. Three Buzzes a Day: How to Activate Your Optimism to Be Happier kitabının Fransız yazarı Florence Servan-Schreiber gibi diğer yazarların tavsiyelerini de içeren kitap, dopamin artışını teşvik etmenin etkili yolları arasında yemek pişirmek, günlük tutmak, banyo yapmak ya da sevdiğiniz birine sarılmak gibi basit kişisel bakım pratiklerini vurguluyor. Servan-Schreiber’in “üç heves” yöntemi, yatmadan önce gün içinde yaşadığınız üç olumlu şeyi yazmanızı öneriyor: “Bu, olaylara bakış açınızı günden güne değiştirir ve iyi hissetme hormonlarının salgılanmasını sağlar.”

Türkiye'de 2023'te 958 bin 408 bebek doğdu Türkiye'de 2023'te 958 bin 408 bebek doğdu

Dopamin vuruşu için iyimserlik geliştirin

Courtin-Clarins, kitabında L'Optimisme.com’un kurucusu Catherine Testa ile bir söyleşi yapıyor ve “tüm çalışmalar kişilik özelliklerinin yüzde 30 ila 50’sinin biyolojik olarak belirlendiği konusunda hemfikir” diyor. Geri kalanı edinilebilir veya üzerinde çalışılabilir özelliklerdir; yani çevremizin ve etrafımızdaki insanların da bunda payı vardır. “İyimser olmak için önlemler de alabiliriz” diyor Courtin-Clarins. “Bu noktada iş ve alışkanlıklar iyi hissetme hormonlarımızı harekete geçirebilir. Birisi bana mutluluğun reçetesi olup olmadığını sorduğunda, mutlu olmak için genellikle iyimser olmak ve kendi kendinizi yüreklendirmek gerektiğini söylerim.”

Şüpheniz varsa, gülün

Asla başarısız olmayan bir dopamin teşviki var ki o da kahkaha. Clínica Palasiet’ten Psikolog Lourdes Ramón açıklıyor: “Beynin duyguların deneyimlenmesinde en çok rol oynayan bölümlerinden biri olan insula, birinin gülümsediğini gördüğümüzde ya da kendimiz gülümsediğimizde aktive olur. Gülümsediğinizde beyin mutlu olduğunuza işaret eden dopamin, endorfin ve serotonin hormonlarını salgılar; bu da daha mutlu hissetmenizi sağlar.”

Yani bu, kendi kendini gerçekleştiren bir kehanettir.

Kaynak: Vogue