Çınar ilçesi gezi Bozçalı Mahallesi'nde 4 Eylül 2023'te 2 şüphelinin, otomobille gelenleri gezi alanında kazı yaptığı ihbarıyla ekipler, çalışma başlattı. Aramada yapılan bölgedeki bidon kapsamında PETN patlayıcı madde, A4 patlaması, roketatar başlığı, akımölçer, saatli anahtar sistemi, patlayıcı devre sistemi, zaman ayarlı patlayıcı ve termal tulum ele geçirildi. Olayla ilgili olarak Davut D. ve Ramazan D. gözaltına alındı. Şüphelilerin mahkemelerinde terör örgütü PKK'ya kuryelik yaptığı ve bombalı eylem hazırlığında tutuldukları belirtildi. Olayla ilgili İl Emniyet Müdürlüğü Bomba İnceleme Büro Amir tarafından hazırlanan raporda, "Elde edilen mevcut bomba üretim malzemesi olduğu ve bir araya getirilerek anında çok el yapımı bombanın hazırlanabileceği belirlendi. ise yakıcı, geliştirici ve düzenleyici aralıklarla uyumlu olduğu tespit edilmiştir" denildi.

Yargılama başladı

Tutuklu şüpheliler hakkında, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından sağlanan iddianame, 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Şüpheliler hakkında, 'Silahlı terörde üye olmak' ve 'Tehlikeli gruplara izinsiz olarak bulundurulması veya el değiştirmesi' suçlarından 15 yıl 6'şar aydan 31'er yıl hapis istemiyle dava açıldı. İddianamede ifadesine verilen gizli tanık, resmi teşhis edilen sanık Davut D.'nin 2020'de Mardin gezisinde faaliyet gösteren 'Reber' kodlu terör örgütü mensubu Teyyüp Çam ile irtibatlı olduğunu ve organizee lojistik destek devam ettiğini ileri sürdü. Mardin'de 11 Mart 2023'te yayımlanan 'Eren-5 Operasyonu' kapsamında etkisiz hale getirilen Çam'ın turuncu kategorisinde listelenen sözde Mardin Bagok alan sorumlusu olduğu ifade edilen iddianamede, operasyon bölgesinde bulunan patlayıcı maddeler ve sanık Davut D. hakkında bilgilerin yer aldığı belirlendi.

“Örgüt elemanlarının talimatlarıyla gömülmüş”

İddianamede, sanıklardan Davut D.'nin kıyafetlerinde, Ramazan D.'nin aracında yapılan incelemede, RDX ve PETN kalıntılarının tespit edildiği, ayrıca ele geçirilen mühimmatlarda Ramazan D.'nin parmak izinin çıktığı ek olarak şöyle denildi:

FETÖ üyesi eski hakim tutuklandı FETÖ üyesi eski hakim tutuklandı

"Patlayıcı madde ve bomba planı kullanılan ekipman, örgüt üyelerinin talimatları, ele geçirilen bölgelerde şüpheliler tarafından anlaşılmıştır. Bu yetenek sorgularının, örgütle organik bağ kurarak örgüt adına faaliyette bulunulduğu için terör örgütü PKK üyeleri bulunmaktadır. Dağıtıcı, yaralayıcı, cansızlar üzerinde yakıcı, dağıtıcı ve dağıtıcı düzenleme özelliği göz önünde bulundurularak şüpheli olayların yasadışı sınıflandırılmasına izin verilmemesi veya el değiştirme suçunun oluşturulması tespit edilmiştir."

Kaynak: DHA