T24’ten Cengiz Anıl Bölükbaş2ın aktardığına göre; DİSK, KESK, TMMOB, TTB ve TDB’nin oluşturduğu Tertip Komitesi’nin Saraçhane’den Taksim Meydanı’na yürümek isteyen kitleye izin verilmemesi üzerine polis müdahalesinin ardından eylemi sonlandırması tartışma yarattı. Konuyla ilgili T24’ün sorularını yanıtlayan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, “Barikat ortadan kalkmadıktan sonra önümüzde başka bir seçenek yoktu. Alanda çocuğu ile gelenler vardı. Kitlenin güvenliği açısından eylemi sonlandırdık” dedi. 

Anayasa Mahkemesi'nin hak ihlali kararına rağmen, İstanbul Valiliği 1 Mayıs Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü Taksim Meydanı'nda kutlanmasına izin vermedi. Saraçhane'deki toplanma noktasından Taksim'e yürümek isteyen sendika, sivil toplum örgütü ve siyasi partilerden oluşan grup, Unkapanı'ndaki Bozdoğan su kemerleri altında barikat kuran polisle karşı karşıya geldi. Gruptaki bazı kişiler barikatı zorlarken, polis biber gazı ve plastik mermi ile müdahale etti. Polisin müdahalesi ve "dağılın" uyarılarının ardından, DİSK, KESK, TMMOB, TTB ve TDB’nin oluşturduğu Tertip Komitesi eylemin sonlandırıldığını duyurdu ve toplanan kitle dağıldı. Komitenin eylemi sonlandırması eleştirilere sebep oldu. 

Konuyla ilgili KESK Genel Sekreteri Sevgi Yılmaz, “‘Çekildi’ demek doğru değil, bu açıklama bize haksızlık olur. Barikatı aşmak konusunda bir sıkıntı yaşıyoruz. Taksim Meydanı’na yürüyemiyoruz. Burada bir şiddet uygulanıyor, polis gaz ile saldırıyor. Biz kaygı duyuyoruz istemediğimiz olayların önünü açmasınlar” dedi.

“Büyük bir ablukaya rağmen binlerce kişinin Saraçhane Meydanı’nda toplanması son derece önemlidir”

Eylemi sonlandırma kararına ilişkin T24’ün sorularını yanıtlayan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, 2013’ten beri Taksim Meydanı’nın yasaklandığını hatırlattı. 2023’ten itibaren hem hukuksal hem fiili bir mücadele yürüttüklerini söyleyen Çerkezoğlu, “Taksim’de olma irademizden vazgeçmeden ve hukuksal olarak da hem Avrupa Mahkemelerinin kararları hem de Anayasa Mahkemesi kararıyla Taksim’in 1 Mayıs meydanı olduğu bir hukuksal hakikat haline de geldi. Aynı zamanda bütün bir toplum açısından, bütün bir işçi sınıfı açısından bugün yaşadığımız bu ağır tablo karşısında Taksim Meydanı’nın anlamı, değeri bir toplumsal gerçeklik olması da açıkça ortada. Bu sebeple özellikle biz geçen yılki Anayasa Mahkemesi kararından sonra ‘Anayasa Mahkemesi’nin kararına sahip çıkmak ve Anayasal düzene sahip çıkmaktır’ diyerek 2024 1 Mayıs’ını Taksim’de yapmak istediğimizi ilan ettik ve bununla ilgili çalışmalarımıza başladık. Yaklaşık bir aydır seçimlerden sonra bununla ilgili açıklamamızı yaptık. İş yerlerinden başlayarak bir hazırlık sürecini yürüttük, bütün kurumlarla, işte İstanbul Valiliği ile görüşmeler yaptık. Aslında bugün gelinen nokta yani bu kadar büyük bir ablukaya rağmen binlerce kişinin Saraçhane Meydanı’nda toplanması son derece önemlidir. Bu aslında işçi sınıfının anayasal düzene sahip çıkma iradesinin bu toplumda çok büyük bir karşılık bulduğunu gösteriyor. Aynı zamanda bütün Türkiye’de çok kitlesel 1 Mayıs’lar oldu çünkü geçekten yaşadığımız ağır tablo ve önümüzdeki dönemde uygulanacak olan ‘kemer sıkma politikaları’na karşı da bir irade beyanı 1Mayıs meydanlarında ortaya çıkan tablo” dedi. 

“Görüşmelerde barikatın kalkmayacağını söylediler”

Bu süreçte 1 Mayıs’ı Taksim Meydanı’nda yapmak için irade beyanında bulunduklarını ve bir ayı aşkın bir süredir bunun için mücadelemizi yürüttüklerini dile getiren Çerkezoğlu, İstanbul Valiliği ve İçişleri Bakanlığı’yla yaptıkları görüşmelerde hiçbir biçimde Taksim’de kutlama yapılmasına izin verilmeyeceğinin hem yazılı hem sözlü biçimde ifade edildiğini aktardı. 

Buna rağmen Taksim iradesinin arkasında durduklarını ifade eden Çerkezoğlu, şunları söyledi: 

“Bugün de yine bir kez daha alanda toplanan binlerce kişiyle beraber en önde DİSK kortejiyle barikata kadar dayandık. Bir kez daha alandaki emniyet güçleriyle ve valilikle görüşmeler yaptık ama hiçbir biçimde bu fiziki barikatın açılmayacağını söylediler. Aslında biz birden fazla koldan Taksim’e yürümeyi hedeflemiştik çünkü daha önceki yıllarda da tek bir yerde toplanıp Taksim’i zorlamaya çalıştık. Bunları yaşadığımız için bu deneyimlerden de hareketle 3-5 hatta her kurumun bir kolda olduğu farklı kollardan Taksim’de buluştuğumuz bir 1 Mayıs yapalım diye planlamıştı. Ama son gün tek kola inmek durumunda kaldı. Bugün orada barikata kadar dayandık, orada çeşitli arbedeler yaşandı ama görüşmeler yoluyla barikatın aşılmayacağını gördük. Ondan sonra da tertip komitesi olarak bir değerlendirme yaptık.”

31 barodan kayyum açıklaması: Hukuksuz karardan vazgeçin 31 barodan kayyum açıklaması: Hukuksuz karardan vazgeçin

“Kitlenin güvenliği açısından sonlandırma kararı aldık”

“Kitlenin güvenliği gerekçesiyle Taksim irademizden vazgeçmeden eylemi sonlandırma kararı aldık” diyen Çerkezoğlu, “Çünkü toplumsal mücadelelerde gerçekten bir anda olmuyor. 2010’da biz kitlesel bir biçimde 1 Mayıs’ı yaptık ama o süreci 2004’te başlatmıştık. Toplumsal mücadelelerde, ki Taksim bir demokrasi mücadelesi, kazanımlar bir anda olmuyor. 2024 1 Mayıs’ı yeniden Taksim’in kazanılması için çok büyük bir adım oldu, çok ciddi bir irade beyanı oldu. Bu kadar büyük bir baskıya rağmen binlerce kişinin Saraçhane’de toplanması çok önemli bir şey. Bize sabah erken saatlerde ‘Taksim’e gidemezsiniz’ dediler. Biz buna rağmen barikata kadar yürüdük, yeniden görüşmelerimizi yaptık. Ancak barikat ortadan kalkmadıktan sonra önümüzde başka bir seçenek yoktu. Barikatın aşılmayacağını gördükten sonra bu noktada bir karar almak gerekiyordu. Daha zorlamanın bir karşılığı yoktu. Taksim’de yapamazsınız yanıtı verildiğinde biz ‘tamam’ deyip Maltepe ve Yenikapı’da yapıyoruz da diyebilirdik. Taksim iradesinin arkasında sonuna kadar durduk. Birden fazla koldan Taksim’e yürümek için çağrılarımızı yaptık. Ama biz bütün herkesi oraya çoluğu çocuğuyla çağırdık. Alanda bebekleriyle gelen insanlar vardı.  Bütün arkadaşlarla beraber ortak bir karar aldık” dedi. 

Kaynak: Haber Merkezi