Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi (DİSK-AR), Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) seçim öncesinde ücretsiz verilen doğal gazı "sıfır fiyat" olarak niteleyerek aylık enflasyonu yüzde 0,04 açıklamasına ilişkin "Milyonlarca emekçinin geliriyle oynadı" değerlendirmesinde bulundu.
Enflasyon madde sepeti için yüzde 2,9 ağırlığı olan doğal gazın fiyatı sıfır kabul edildiği için aylık enflasyon yüzde 0,04 olarak açıklandığını anımsatan DİSK-AR, "Ocak-Mayıs dönemi beş aylık enflasyon oranı yüzde 15,2 olarak açıklandı. Temmuz 2023’te açıklanacak enflasyon oranında da aylık 25 m3 doğalgaz fiyatı düşülerek hesaplama yapılacak. Yaz aylarında doğalgaz tüketimin düşmesi nedeniyle bu durum da enflasyonda aşağı doğru bir baskı yaratacak ve muhtemelen Haziran 2023 enflasyonu da beklenen ve yaşanandan düşük çıkacak. Böylece Temmuz 2023’te altı aylık enflasyona göre zam alacak işçiler büyük kayba uğrayacak" açıklamasında bulundu.
"TÜİK doğal gazda sıfır fiyat uygulamasıyla sübvansiyonların olumlu etkisini sıfırlamaktadır"
TÜİK'in "sıfır fiyat" uygulaması ile çalışanların ekmeğini oynadığını anımsatan DİSK-AR açıklamasında, "Doğalgaz bedelinin bir bölümünün veya tamamının Hazine tarafından karşılanması bir gelir desteği, sübvansiyondur. Bu tip desteklerin enflasyon hesabından düşülmesi bu desteklerin yarattığı ek gelirin enflasyon hesaplaması yoluyla geri alınması anlamını taşır ve gelir desteklerini anlamsız kılar. TÜİK enflasyonu hesaplarken benimsediği doğalgazda sıfır fiyat uygulamasıyla gelir destekleri ve sübvansiyonların yaratacağı olumlu etkiyi de sıfırlamaktadır. Bu kabul edilemez" ifadelerini kullandı.
Gıda enflasyonu yüzde 52 oldu
2023 yılı mayıs ayında tüketici fiyatlarındaki yükseliş bir önceki aya kıyasla yüzde 0,04, bir önceki yılın aralık ayına kıyasla yüzde 15,26, on iki aylık ortalamalara kıyasla yüzde 63,7 ve bir önceki yılın aynı ayına kıyasla yüzde 39,5 olarak kaydedildi.
TÜİK verilerinin gerçeği yansıtmadığını belirten DİSK-AR, TÜİK'in ham verilerinden yaptığı hesaplamayla gıda enflasyonunun ortalama yüzde 52,5 olarak olduğunu açıkladı. Emeklilerde gıda enflasyonu yüzde 66,9 olarak kaydedildi. Üçüncü yüzde 20’lik gelir grubunun gıda enflasyonu yüzde 57,1 olarak açıklanırken, düşük gelirli ikinci yüzde 20’lik grubun gıda enflasyonu yüzde 67,7, en yoksul yüzde 20’lik gelir grubun gıda enflasyonu ise yüzde 77,5 oldu. Dördüncü yüzde 20’lik gelir grubunun gıda enflasyonu yüzde 52 olarak gerçekleşirken, en yüksek gelir grubunun gıda enflasyonu yüzde 38,6 oldu. Böylelğikle en yoksul kesimin gelir grubu yüzde 38 oranında gıda enflasyonu hissederken, en yüksek gelir grubunda yüzde 77 oranında gıda enflasyonu hissedildi.