Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Türkiye ekonomisinin yılın ilk çeyreğinde yüzde 0,3, yıllık ise yüzde 4 büyüdüğünü açıklamıştı. Bir süredir gerileyen ve tarihi düşük seviyelere inen işgücü ödemelerinin payının, ilk çeyrekte hızlı bir şekilde yükselmesi dikkat çekmişti.

TÜİK’ten EYT vurgusu

TÜİK’e göre işgücü ödemeleri, milli gelirden yüzde 38'lik bir pay alarak 2020 yılından sonra en yüksek değerine ulaştı. İşgücünün payı, 2022 yılının son çeyreğinde yüzde 25,2 seviyesinde kaydedilmişti.

TÜİK açıklamasında bu hızlı yükselişle Emeklilikte Yaşa Takılanlar’ın (EYT) etkili olduğu, EYT dışarıda bırakıldığında ise işgücü ödemelerinin payının yüzde 33,5 seviyesinde hesaplandığı açıklandı.

DİSK-AR'dan TÜİK'e şeffaflık çağrısı

DİSK-AR'ın açıklamasında verilerle ilgili soru işaretleri olduğu belirtilerek, şunlar söylendi:

"Öncelik EYT ödemeleri dönemsel ve olağandışı bir gelişmedir. Dolayısıyla TÜİK’in EYT’ye bağlı işgücü ödemeleri hariç işgücü ödemelerini esas alması ve bunu açıklaması gerekirdi. 2023 1. çeyrekte kıdem tazminatı ödemeleri işgücü ödemelerinin payını şişirmişti. TÜİK işgücü ödemleri tahmininde bir dizi soru işareti vardır. EYT’ye bağlı kıdem tazminatı ödemelerinin işgücü ödemelerindeki payı ayrıca belirtilmelidir. TÜİK kaç kişiye ne kadar EYT’ye bağlı işgücü ödemesi yapıldığını açıklamalıdır.

TÜİK’e göre 2022 4. çeyrekte 1,1 trilyon TL civarında olan toplam işgücü ödemeleri 2023 1. çeyrekte 1,6 trilyon TL’ye yükselmiştir. Artış yaklaşık 500 milyar TL’dir. Bunun ne kadarının EYT’ye bağlı kıdem tazminatı ödemelerinden kaynaklandığı mutlaka açıklanmalıdır. 1,7 milyona yakın EYT’linin olduğu düşünülecek olursa EYT’ye bağlı kıdem tazminatı ödemelerinin işgücü ödemeleri içindeki payının çok yüksek olacağını tahmin etmek mümkündür. EYT’den kaynaklı kıdem tazminatının ilk etapta 400 milyar TL civarında olduğunu söylemek mümkündür."

Editör: Deniz Dalgıç