DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, yaptığı açıklamada, "Ülkemizde 1 Mayıs’ların, bir simgesi var… işçilerin emekçilerin mücadelesinin ve geleneğinin, emeğe saygının bir simgesi var: Taksim Meydanı" ifadelerini kullandı.

Taksim meydanı keyfi biçimde engelleniyor

Çerkezoğlu, şöyle devam etti:

"Dünyanın her yerinde olduğu gibi ülkemizde de işçilerin ve emekçilerin, 1 Mayıs’ı kendi belirledikleri, kentin en merkezi meydanlarında, İstanbul’da da Taksim’de coşkuyla kutlama hakkı vardır. Ulusal ve uluslararası mahkemelerce de kabul edilen bu hakkın kullanımı, 2013 yılından beri keyfi biçimde engellenmektedir."

AYM, geçen yıl hak ihlali kararı vermişti

Anayasa Mahkemesi, Taksim'in 1 Mayıs'ta yasaklanması nedeniyle geçen yıl hak ihlali kararı vermişti. Kararda, "Her kişinin 1 Mayıs günlerinde Taksim Meydanı'nın ifade ettiği anlamı doğrudan tecrübe etmek ve edindiği tecrübeyi kuşaklar boyunca aktarmak için orada bulunma hakkı vardır" denilmişti.

DİSK ve KESK, 2014 ve 2015'te 1 Mayıs'ın kutlanmasının engellenmesine ve polis şiddetine ilişkin başvuruda bulunmuştu. Anayasa Mahkemesi (AYM), 2014 ve 2015 yılında 1 Mayıs kutlamalarının Taksim Meydanı’nda yapılmasının engellenmesine dair kararlarında, “toplantı ve gösteri yürüyüşü” düzenleme hakkının ihlal edildiğine hükmetti.

KESK: 1 Mayıs’ta Taksim Meydanı’nda buluşalım

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) İstanbul Şubeler Platformu, Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) 3 Nolu Şube’de 1 Mayıs İşçi Bayramı’na ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Açıklamayı, KESK Dönem Sözcüsü Hüseyin Tosu yaptı. 1 Mayıs'ın birlik ve mücadele günü olduğunu söyleyen Tosu, 1 Mayıs için örgütlenme çağrısı yaparak şunları söyledi:

“İrademizi omuz omuza, iş yeri iş yeri, sokak sokak, meydan meydan örgütlemeli; dünyanın her ülkesinde olduğu gibi Türkiye'de ve İstanbul’da da emekten, barıştan, demokrasiden, eşitlikten, özgürlükten yana mücadeleye devam edeceğimizi ifade ediyoruz.

Hem hukuki, hem meşru, hem de 1 Mayıs 77 ve 89’da Taksim’de yitirdiklerimize olan sözümüzün gereği olarak Taksim ısrarımız devam ediyor. 1 Mayıs’ta Taksim Meydanı’nda buluşalım." 

Kaynak: Haber Merkezi