Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Dışişleri Komisyonu Üyesi ve İYİ Parti Ankara Milletvekili Kürşad Zorlu, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın yanıtlaması istemiyle ABD'nin Türkiye'ye F-16 satışına ilişkin Meclis Başkanlığına soru önergesi verdi. İYİ Partili Kürşad Zorlu’nun soru önergesine Bakan Fidan’dan yanıt geldi.

Bakan Fidan’ın imzasının bulunduğu Yanıtta, F-16 tedarik ve modernizasyon talebinin 30 Eylül 2021 tarihinde Milli Savunma Bakanlığı (MSB) tarafından ABD Savunma Bakanlığına iletildiği hatırlatıldı. Yanıtta, ABD Yönetiminin F-16 tedarik talebinin karşılanmasını desteklediği, ikili düzeyde ve kamuoyu önünde açıkça beyan ettiği ifade edildi.

“Yönetim, talebimiz için 12 Ocak 2023 tarihinde Kongre nezdinde gayrıresmi bildirim sürecini başlatmış, 26 Ocak 2024 tarihinde ise Kongre'ye sunulması gereken resmi bildirimi iletmiştir” ifadelerine yer verilen yanıtta şunlar kaydedildi:

“MSB ve ABD arasında teknik sürecin ilerletilmesi öngörülmektedir”

 “Resmi bildirim süreci 15 günlük bekleme süresinin ardından 11 Şubat 2024 tarihinde tamamlanmış, böylece F-16 talebimiz onaylanmıştır. Bundan sonraki aşamada Milli Savunma Bakanlığımız ve ABD makamları arasında teknik sürecin ilerletilmesi öngörülmektedir. ABD'nin hiçbir surette tarafımıza beyanlarında F-16 tedarik ve modernizasyon projesinin herhangi bir ön koşulu veya sınırlaması olmamıştır.

“Türkiye'nin askeri gücü sadece F-35 savaş uçağı tedarik programına bağlı değil”

Türkiye'nin askeri gücü sadece bir ülkenin F-35 savaş uçağı tedarik programına bağlı olmayıp, ülkemiz diğer gelişmiş muhasebe ve gözlem araçları, nitelik ve nicelik bakımından yeterli personeli, gelişmiş yerli ve milli savunma sistemleri ve teçhizatları ve kararlı şekilde gelişen milli savunma sanayii sayesinde bölgesinde etkin bir caydırıcılık gücüne sahip bulunmaktadır. Yakın bölgemizdeki ülkelerin silah tedarik programları yakından takip edilmekte olup, askeri dengenin ülkemiz aleyhine bozulmaması için gereken çalışmalar hassasiyetle sürdürülmektedir.”

Orkide fiyatları 1500 TL’ye kadar çıkıyor: Annelere çiçek alınabilecek mi? Orkide fiyatları 1500 TL’ye kadar çıkıyor: Annelere çiçek alınabilecek mi?

Muhabir: Selim Ercan