Türkiye ile Suriye arasındaki ‘normalleşme’ çabaları karşılıklı açıklamalarla sürüyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan geçen ay Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’a iki ülke arasındaki ilişkileri normalleştirme çağrısında bulunmuş ve şöyle demişti:
“Beşar Esed şu anda Türkiye ile ilişkileri düzeltme noktasında bir adım attığı anda biz de ona karşı o yaklaşımı gösteririz. Çünkü biz dün Suriye ile düşman değildik ki, biz Esed ile ailece görüşüyorduk. Biz davetimizi yapacağız. İnşallah bu davetle birlikte de Türkiye-Suriye ilişkilerini geçmişte olduğu gibi aynı noktaya getirelim istiyoruz. Davetimiz her an olabilir.“
Esad’sa çağrılara olumlu baktıklarını ama normalleşme için Türkiye’nin ‘teröre desteği durdurması‘nı ve ‘Suriye’den kuvvetlerini çekmesi‘ni istemişti. Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler’se Suriye’yle görüşmeyi bakanlar düzeyine indirmiş, uygun koşullar oluşması durumunda görüşülebileceğini söylemişti.
Güler, Türkiye’nin Suriye’den çekilme şartlarınıysa şöyle açıklamıştı: “Türkiye Suriye’den çekilmeyi ancak yeni anayasa kabul edildikten, seçimler yapıldıktan ve sınırlar güvence altına alındıktan sonra görüşebilir.”
Ardından konuşan Esad’sa 25 Ağustos’ta Türkiye ile normalleşme çabalarının olumsuz sonuçlandığını duyurmuştu. Türkiye’nin Suriye’den çekilmesi gerektiğini yineleyen Esad “Türk yetkililerin açıklamaları asılsızdır, kriterimiz egemenliktir” demişti.
Dışişleri Bakanlığı kaynakları yeni açıklamasında ilişkilerin 2011 öncesine dönmesi için dört koşul sıraladı.
TRT Haber’in aktardığına göre şartlar şöyle:
Suriye’nin toprak bütünlüğünü ve birliğini muhafaza etmek üzere terör unsurlarından arındırılması,
Suriye’nin kendi halkıyla, kendi halkının meşru talep ve beklentileri temelinde 2254 sayılı BM Güvenlik Konseyi kararı çerçevesinde gerçek bir ulusal uzlaşı sağlaması,
Bununla bağlantılı olarak güvenli ve onurlu geri dönüşler için gerekli koşulların oluşturulması,
İnsani yardımların kesintisiz şekilde sürmesinden geçmektedir.