Özel Haber: Deniz Dalgıç
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Irak ve Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ne (IKBY) 22-24 Ağustos tarihleri arasında 3 günlük resmi bir ziyaret gerçekleştiriyor. Bakan Fidan, Irak ziyareti kapsamında Bağdat’ta ve Erbil’de üst düzey temaslar gerçekleştirecek. ORSAM Irak Çalışmaları Koordinatörü Bilgay Duman, Fidan’ın Irak’a ziyaretinin oldukça önemli dosyalar içerdiğine dikkat çekerek, terör meselesi, petrol ihracatı ve su meselesinin görüşüleceğini ifade etti. Fidan’ın Irak’a yabancı olmadığını belirten Duman, “Daha önceki görevi döneminde Irak'a pek çok kez gitmiş ve Irak'ın Irak dosyasını çok iyi bilen bir isim. Aynı zamanda Irak'taki muhataplarını çok iyi bilen bir isim. O yüzden takip ettiği dosyalar anlamında sonuç alıcı adımların atılması mümkün” dedi. Fidan’ın Orta Doğu konusunda aktif siyaset izleyebileceğine ilişkin beklentisini paylaşan Duman, “Türkiye'nin yeni bir körfez açılımı var. Ekonomik problemler dikkate alındığında Türkiye ve Körfez ülkeleri arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilmesi önemli. Hakan Fidan bu noktada biraz daha etkin ve somut alıcı adımlar atmaya yönelik hamleler yapabilir” diye konuştu.
"Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Irak ziyareti öncesi hazırlık"
ORSAM Irak Çalışmaları Koordinatörü Bilgay Duman, ELİPS HABER’e Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın Irak ziyaretini değerlendirdi. Bakan Fidan'ın Irak ziyaretinin oldukça önemli dosyalar içerdiğine dikkat çeken Duman, “Muhammed Şiya es-Sudani’nin başbakanlığındaki hükümet döneminde Türkiye'den yapılan bakan düzeyindeki ilk ziyaret olması nedeniyle önemli. Bunun dışında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da Irak’a bir ziyareti bekleniyor. Bu ziyaret öncesinde de ciddi bir hazırlık ziyareti olacak. Hakan Fidan Irak'a yabancı bir karar alıcı değil. Bir bürokrat değil. Daha önceki görevi döneminde Irak'a pek çok kez gitmiş ve Irak'ın Irak dosyasını çok iyi bilen bir isim. Aynı zamanda da Irak'taki muhataplarını çok iyi bilen bir isim. O yüzden takip ettiği dosyalar anlamında sonuç alıcı adımların atılması mümkün” dedi. Duman, terör örgütü PKK'nın Irak'taki varlığı meselesinin son derece önemli olduğunu belirterek, “Türkiye Irak'tan daha aktif bir PKK mücadele stratejisi bekliyor. Aynı zamanda da Irak'ın PKK'yı resmi bir terör örgütü olarak ilan etmesini bekliyor. Bugüne kadar böyle bir adım atılabilmiş değil. Evet Sudani hükümeti döneminde Irak'tan PKK'ya yönelik özellikle Mahmur Kampı'nın kontrol altına alınması ya da Sincar'daki durumun kontrol altına alınması ve sınır muhafızlarının Türkiye Irak sınırına yerleştirilmesi gibi adımlar atıldığını görüyoruz ama Türkiye'nin beklediği anlamda keskin bir mücadeleye başladığını söylemek mümkün değil” diye konuştu.
“Türkiye ve Irak arasındaki ticaretin artırılması bekleniyor”
Türkiye ve Irak arasındaki ticaret meselesinin görüşüleceğini belirten Duman, “Yaklaşık 25 milyar dolarlık bir ticaret var. Bu ticaretin daha da arttırılmaması hedefleniyor. Tabii ikili bazı sorunlar var. Özellikle Erbil ve Bağdat arasındaki problemlerden dolayı petrol konusunda yaşanan bazı sıkıntılar var. Kerkük Ceyhan Petrol Boru hattı kapalı ki Hakan Fidan'ın Irak ziyareti döneminde Irak Petrol Bakanı da Türkiye'de görüşmeler yapıyor. Bu nedenle buradaki petrol ticaretinin devam ettirilmesine yönelik bir adım atılması da bekleniyor. Tabii geniş bir ziyaret, bu geniş ziyaret içerisinde yine Türkiye ve Irak arasında oluşturulması planlanan kalkınma yolu projesinin gündeme getirildiğini görüyoruz” ifadelerini kullandı. Irak'ın Türkiye'den en büyük beklentisinin su meselesi olduğunun altını çizen Duman, bu konuda da ortak bir mekanizmanın belirlenmesi konusunda çalışmalar olduğunu anlattı.
“Fidan Orta Doğu konusunda aktif ziyaret izleyebilir”
Duman, Bakan Fidan'ın Orta Doğu konusunda daha aktif bir siyaset izleyebileceğini ifade ederek, “Hakan Fidan, daha önceki görevi nedeniyle bölgedeki Libya, Suriye, Irak gibi sıcak dosyalara oldukça hakim. Bununla beraber Türkiye'nin tabii ki yeni körfez açılımı var. Yeni körfez açılımında körfez ülkeleriyle yapılacak iş birlikleri son derece önemli olacak” değerlendirmesinde bulundu.
Ekonomik problemler dikkate alındığında Türkiye ve Körfez ülkeleri arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilmesinin önemini vurgulayan Duman, “Bu noktada yine Irak'ın burada önemli bir rolü olabileceğini söylemek mümkün. Hakan Fidan bu noktada biraz daha etkin ve somut alıcı adımlar atmaya yönelik hamleler yapabilir. Bunun için de fırsatlar var. Tabii ki Türkiye'nin de yönünün ve ilişkilerinin Orta Doğu'yla daha iyi düzeylerde olması bir avantaj. Tabii aynı zamanda özellikle hem Amerika Çin mücadelesi anlamında da Orta Doğu'da Türkiye açısından fırsatlar ortaya çıkabilir” ifadelerini kullandı.