CHP, tasarruf tedbirleri düzenlemesinin bazı hükümlerinin iptali için AYM'ye başvurdu CHP, tasarruf tedbirleri düzenlemesinin bazı hükümlerinin iptali için AYM'ye başvurdu

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, 4-5 Ağustos'ta yapacağı resmi ziyaret kapsamında bugün Mısır'a gitti. Fidan, Mısır El Ariş Havaliman'ında Kuzey Sina Valisi Tümgeneral Khaled Megawer Mohamed tarafından karşılandı. Fidan, havalimanında Mohamed ile görüştü.

 Dışişleri Bakanlığı, ziyarete ilişkin dün yaptığı yazılı açıklamada, "Sayın Bakanımız, 4-5 Ağustos 2024 tarihlerinde Mısır’a resmi bir ziyaret gerçekleştirecektir. Görüşmelerde, ikili ilişkilerimizin yanı sıra güncel uluslararası ve bölgesel gelişmelerin ele alınması öngörülmektedir" demişti.

"Sisi'nin ziyaretinde yapılacak toplantının hazırlıkları ele alınacak"

Anadolu Ajansı'nın diplomatik kaynaklardan aktardığına göre, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve mevkidaşı Bedir Abdulati, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Es Sisi'nin Türkiye ziyareti sırasında yapılacak ilk Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi (YDSK) toplantısının hazırlıklarını ele alacak. YDSK kapsamında imzalanması öngörülen 20'ye yakın anlaşmayla ilgili mevcut durum da değerlendirilecek.

Kaynakların paylaştığı bilgilere göre, görüşmelerde ikili siyasi, ekonomik, kültürel ilişkiler ve bölgedeki güncel gelişmeler hakkında fikir alışverişinde bulunulacak, enerji, sağlık, turizm ve savunma sanayisi alanında uzun vadeli işbirliği imkanları ele alınacak.

Refah sınır kapısını ziyaret etmesi bekleniyor

Ziyaretin ana gündem maddeleri olan Gazze'deki gelişmeler, Filistin meselesi ve Gazze’ye insani yardımların yanı sıra ziyaret sırasında Libya, Sudan ve Somali'deki gelişmeler de kapsamlı şekilde değerlendirilecek. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın El Ariş'i ve Refah Sınır Kapısı'nı ziyaret etmesi, Türkiye'den Gazze'ye gönderilen insani yardımlara ilişkin Mısır Kızılayı'nın lojistik merkezinde incelemelerde bulunması öngörülüyor.

Mısır'la ikili ilişkiler

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 12 yıl aradan sonra 14 Şubat'ta Mısır'a resmi bir ziyaret yapmıştı. Ziyarette iki ülke arasında YDSK'nin Cumhurbaşkanlarının eş başkanlığında toplanacağına ilişkin ortak bildiri imzalanmıştı.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın ziyareti kapsamında temmuz başında görevine başlayan Mısır Dışişleri Bakanı Abdulati ile ilk resmi görüşme gerçekleştirilecek.

Kaynak: Duvar