FED'den 4 yıl sonra ilk kez faiz indirimi kararı FED'den 4 yıl sonra ilk kez faiz indirimi kararı

Dışişleri Bakanı Fidan, Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed Ali ve Etiyopya Dışişleri Bakanı Taye Atske Selassie ile görüşmek üzere Etiyopya'ya resmi bir ziyarette bulunacak. Fidan, temaslarında Türkiye-Etiyopya ilişkileri, Somali ile uzlaşı süreci ve bölgesel konuları ele alacak.

Üst düzey bir Bakanlık yetkilisi, ikili ilişkilerin olumlu bir zeminde ve dostluk ilişkileri temelinde düzenli temas ve karşılıklı ziyaretlerle derinleştiğini kaydetti. 2000 yılında yaklaşık 27 milyon dolar olan ticaret hacminin 2023 yılında yaklaşık 345 milyon dolar olduğunu anımsatan yetkili, "Ticaret hacminin önümüzdeki beş yılda 1 milyar dolara çıkarılması hedefi bulunmaktadır" dedi. Yetkili, Türkiye'nin doğrudan yabancı yatırımlar bakımından Etiyopya'da ilk dörtte yer aldığını da ifade etti.

Eritre'nin 1991 yılında fiilen, 1993'te hukuken bağımsızlığını kazanmasıyla denize erişimini kaybeden Etiyopya'nın ekonomik nedenlerle Kızıldeniz'e erişimi ülkenin temel gündemlerinden biri. 1 Ocak 2024 tarihinde Etiyopya ile Somaliland arasında imzalanan Mutabakat Muhtırası'nın imza töreninde Somliland Cumhurbaşkanı'nın Etiyopya'nın Somaliland'ı ilk tanıyan ülke olacağını açıklaması da Somali ve uluslararası toplumun tepkisini çekmişti.

Somali ile Etiyopya arasındaki ihtilafa dair Etiyopya'nın Türkiye'nin desteğini istediğini hatırlatan yetkili; Türkiye'nin arabuluculuk girişimlerine başlayarak, Bakan Fidan'ın Etiyopya ve Somalili mevkidaşlarıyla görüşmeler yaptığını ve iki ülkenin Bakanlarını 1 Temmuz 2024 tarihinde Ankara'da ağırladığını belirtti.

Kaynak: ANKA