Ankara 1. Sulh Ceza Hakimliği'nin 9 Ekim Çarşamba günü aldığı kararla popüler mesajlaşma ve iletişim uygulaması Discord'a Türkiye genelinde erişim engeli getirildi.

Uygulamanın yasaklanması, son dönemde yaşanan şantaj vakalarından sonra gündeme gelmişti.

İstanbul Fatih’te bu hafta Ayşenur Halil ve İkbal Uzuner adlı iki genç kadını vahşi biçimde öldürdükten sonra intihar eden 19 yaşındaki Semih Çelik'in gündeme oturan cinayet fiilinin ardından sosyal medya kullanıcıları bir ifşa seferberliği başlatmıştı.

X platformunda, başta Çelik olmak üzere kadın cinayeti faillerini öven "incel" hesaplarının ifşa edilmesiyle başlayan süreç, Telegram'da örgütlenen ve kadınlara yönelik şiddet söylemlerinde bulunan grupların ve Discord'da kadınları ve reşit olmayan genç kızları şantaj amaçlı hedef alan bir ağın açığa çıkarılmasına uzanmıştı.

'C31K' grubuna operasyon yapılmıştı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ise, X platformu üzerinden Salı günü yayınladığı bir gönderide Discord ve Telegram gibi uygulamalardaki 'C31K' grubuna yönelik operasyon yapıldığını duyurmuştu. Bu grupta çocuk kullanıcılara şantaj yapıldığı, bazı istismar görüntülerinin paylaşıldığı gündeme gelmişti.

Türkiye, Pakistan'daki terör saldırılarını kınadı Türkiye, Pakistan'daki terör saldırılarını kınadı

Telegram'da ve Discord'da açıldığı anlaşılan birden fazla grupta kadın cinayeti faillerinin övüldüğü, kadına yönelik şiddetin ve kendine zarar verme eylemlerinin teşvik edildiği göze çarparken, sokakta yürüyen kadınların etek altı fotoğraflarının paylaşıldığı ve özel bilgileri paylaşma şantajıyla reşit olmayan genç kızların istenmeyen davranışlara zorlandığı görüntüler infial yaratmıştı.

Kaynak: Haber Merkezi