İnsanlar üzerinde oluşturduğunuz ilk izlenim, gülümsemeniz olabilir. Parlak, sağlıklı bir gülümseme, güven, iyimserlik ve yaklaşılabilirliği işaret edebilir. Bembeyaz dişlere sahip olmak için neler yapılmalı? Diş estetiği nedir ve nasıl yapılmalıdır? Diş beyazlatma uygulamasında süreç nasıl ilerler? Elips Haber'e konuşan Dr. Kalender Karagöz, tüm merak edilenleri yanıtladı.
Diş estetiği nedir? Hollywood smile ne demek?
Diş estetiği temel sağlık kurallarından taviz vermeden yapılmalıdır
Diş estetiği, uyum ahenk düzen, güzel duygular uyandıran bir kavramdır. Bu durum kişiden kişiye toplumdan topluma zamanla değişebilen, kültürle, bilimle, örf adetle birleştikçe zenginleşir. Diş hekimliğinde estetik parmak izi gibi kişinin yüz yanak-dudak çene yapısına uygun ve orantılı olursa hoş bir görüntü yakalanır. Temel sağlık kurallarından taviz vermeden ki bunlar estetik fonksiyonlar (çiğneme) fonasyon (konuşma) durumlarında tedavi edilmelidir. Diş estetiği düşünülüyorsa ve ihtiyaç da varsa önce iyi bir ağız bakımı yapılır daha sonra detertraj (diş taş temizliği) yapılır ve daha sonra küretaj (diş eti tedavisi) yapılmalıdır ki görüntü ve orantıları ayarlansın. Diş estetiğinde, özellikle gülerken diş etleri çok gözüküyorsa (gummy smile) lazer ve benzeri metotlar uygundur. Dişlerde çürükler varsa bu durum estetik dolgularla tedavi edilebilir.
Diş Hekimi Dr. Kalender Karagöz
Çene ya da dişlerde yapısal bozukluk varsa ortodontik tedavi yapılmalıdır. (şeffaf plak ya da tel tedavisi gibi) dişler lazerle ve benzeri metotlarla renkleri daha hoş bir şekilde açılabilir. Bütün bunlar yeterli gelmezse o zaman estetik kaplamalarla (zirkon e-max gibi) hoş bir görüntü sağlanabilir. Bu duruma isterseniz bu Hollywood gülüşü de diyebilirsiniz.
Diş beyazlatma hakkında bilgi verir misiniz?
"Beyazlatılan dişlerin etkisini kaybetmesi birçok unsura bağlıdır"
Diş renginden memnun olmayan herkes, doktorun da uygun görmesiyle diş beyazlatma yaptırabilir. Diş beyazlatma genelde; doğuştan ya da sonradan oluşan kalıcı lekelerden kurtulmak için yapılır. Bu uygulama sırasında lazer ve benzeri metotlar kullanılabilir. Diş beyazlatma uygulaması yapılmadan önce diş hekimi tarafından muayene gerçekleştirilir ve herhangi bir engel yoksa işlem yapılır. Diş beyazlatma işleminden önce muhakkak muayane yapılmalıdır. Muayanede diş minesinde çatlak ve hassasiyet tespit edilirse, işlemin yapılması tavsiye edilmez. Beyazlatma sonrası dişlerin rengi daimi olarak açılır. Beyazlatılan dişlerin etkisini kaybetmesi, yaşa ve beslenme şekline bağlı olarak değişir. Dişler, aşırı çay, kahve, sigara ve alkol kullanımından dolayı daha erken eski rengine döner. Beyazlatma ihtiyacı yıllar içerisinde ihtiyaç oldukça tekrarlanabilecek bir durumdur.