Haber: Betül Vural
Yaz mevsimi biterken, aileler çocuklarını okullara kayıt ettirme hazırlıklarına başladı. Fakat Türkiye’nin farklı bölgelerinden devlet okullarıyla ilgili gelen şikayetler, okul yönetimlerinin velilerden ‘bağış’ adı altında kayıt ücreti aldığını ortaya çıkardı. Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Genel Başkanı Nejla Kurul, devlet okulları arasındaki bölgeye bağlı sınıfsal farklılıklardan ve kayıt ücreti sorununun önüne geçmek için alınabilecek önlemlerden bahsetti.
Hak temelli kamu politikalarının mevcut iktidar yönetiminde terk edildiğine dikkat çeken Kurul, eğitim hizmetlerinin, Türkiye anayasasında yer alan sosyal devlet ilkesi gereği vergilerle oluşan ortak bütçeden finanse edilmesi gerektiğini belirtti.
‘’Kantinler, lojmanlar, sosyal konutlar ve öğretmenler evleri özelleştirildi’’
Günümüz Türkiye’sinde kantinler, öğretmen evleri gibi alanların özelleştirildiğini vurgulayan Kurul, ‘’Okulda bir öğün ücretsiz yemek çıkarılmıyor, çünkü kantinler özelleştirildi. Lojmanlar, sosyal konutlar, öğretmen evleri özelleştirildi’’ dedi.
‘Bağış’ adı altında alınan kayıt paralarının, okul yönetimleri tarafından ‘velinin isteğine bağlı bir süreç’ olarak lanse edilmeye çalışıldığını dile getiren Kurul, ‘’Veliler, çocukları için iyi bir okul arayışı içinde bağış ödemeye zorlanıyorlar’’ ifadelerini kullandı. Bu noktada, devlet okulları arasındaki ‘sınıfsal’ farklılıklara değinen Kurul, okullar arasında niteliksel farklılıklar yaratılarak velilerin ‘acımasız bir yarış’ içerisine sokulduğunu ifade etti.
Eğitimde ‘sınıfsal’ farklılıklar
‘Kayıt ücreti’ uygulamasının hangi okullarda faaliyete geçtiğinin üzerinde duran Kurul, ‘yoksul’ mahalleler ile ‘zengin’ mahalleler arasındaki farklılıkların eğitimsel boyutuna dikkat çekti. Kurul, ‘’Zengin bölgelerdeki devlet okulları daha iyi eğitim veriyor, bu okullarda öğrenci ve öğretmenler daha nitelikli oluyor’’ diye konuştu.
Eğitimin ticarileşmesinin, kamu okullarına da yansıdığını kaydeden Kurul, ‘’Özel okul gibi ticarileşmeye açık kamu okulları ortaya çıktı’’ dedi.
‘’Eğitim hepimizin ödediği vergilerle finanse edilmeli’’
Okul yönetimlerinin velilerden istediği bağışlara da değinen Kurul, ‘’Bağış, Milli Eğitim Bakanlığına göre velilerin gönüllü olarak okula yaptığı katkı, velilere göre ise okulun ve çevresinin özelliğine göre zorunlu olarak istenen katkı parası. Eğitim hepimizin ödediği vergilerle finanse edilmeli, okullarda para toplanmamalı’’ şeklinde konuştu.
‘’Veliler, şikayetlerini yetkili kurumlara bildirmeliler’’
‘Kayıt ücreti’ sorununun önüne geçmek için alınabilecek önlemlerden de bahseden Kurul, ‘’Kayıt ücretinin önüne geçmek için eğitime yasalarla belirlenmiş ayrılması gereken bütçeyi merkezi yönetim bütçesinde ayırmak gerekiyor. Her okula bütçeden gerekli ihtiyaçlara göre bütçe ayrılması ve bütçenin şeffaf biçimde eğitim emekçilerinin, eğitim sendikalarının katılımı ile kullanılmasını önemlidir. Ayrıca veliler, kayıt parası istendiğinde yetkili kurumlara dilekçe ile şikayetlerini ve itirazlarını bildirmeliler’’ diyerek sözlerini noktaladı.