Haber: Selim Ercan
Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Genel Başkan Yardımcısı ve Tekirdağ Milletvekili Cem Avşar, Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonunda kabul edilmesine ilişkin açıklamalarda bulundu.
Kendisinin de TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonuna girerek konuyu yakından takip ettiğini belirten DEVA Partisi Genel Başkanı Cem Avşar, kentsel dönüşüme yönelik bir kanuna acil ihtiyaç olduğunu söyledi.
“İşin detayına girmeden çıkarılan teklifler uygulamada mağduriyetlere yol açabiliyor”
Geçmiş dönemlerde alelacele çıkarılan tekliflerin mağduriyetler oluşturduğunu savunan Cem Avşar, “Mesela bunun bir örneği imar affı. İşin detayına girmeden, yeterince çalışılmadan çıkarılan teklifler uygulamada mağduriyetlere yol açabiliyor.
Deprem bölgesinde az, orta, çok hasarlı ev ve işyeri sahipleri karara itiraz ediyor. Mahkemelerde ağır bir dava yükü var bu konu ile ilgili. Öte yandan dava süreçleri uzun. Bu teklif o süreçleri kısaltıp bazı itirazların yolunu kapatıyor. Daha hızlı bir dönüşüm çalışma olması bakımından ama bu konuda Adalet Komisyonu’nun görüşü de önemli. Eksiklikten kastım bunlar. Tam çerçeve ile değerlendirilmemesi” dedi.
“Deprem, kentsel dönüşüm, afet yönetim konularını bütüncül olarak ele almazsanız bu işler sağlıklı işlemez”
Kentsel dönüşüm yasası teklifiyle daha önce üçte iki çoğunluk aranan dönüşüm kararlarının yüzde 50+1 ile alınabileceğine işaret eden Avşar, “Öte yandan, Özellikle İstanbul’da dönüşüm noktasında yüzde 50+1 salt çoğunluk yeterli bulunuyor. Orada da kentsel dönüşümü hızlandırmaya yönelik bir süreç işletilmesi şart ama bu da uygulamada nasıl bir yol izleyecek? Deprem, kentsel dönüşüm, afet yönetim konularında işi bütüncül olarak ele almazsanız bu işlerin sağlıklı işlemeyeceğini savunuyoruz. Bu yasa da buna örnek” diye konuştu.
“İmar planlarının da bu yasayla beraber ele alınması lazım”
Deprem bölgesinde yapılacak iyileştirmelere değinen Avşar, “Bizim deprem bölgesindeki iyileştirilmeler için imar planlarının da bu yasayla beraber ele alınması lazım. Deprem yönetmeliğinin değiştirilmesi lazım. 50 bin insanımızı kaybettik 6 Şubat’tan sonra inşaatta hala aynı deprem yönetmeliğini kullanıyoruz. O yüzden de dikiş tutmuyor. Bütüncül şekilde ele alınmadan bu işin sağlıklı bir noktaya varacağını düşünmüyorum” ifadelerini kullandı.
“Deprem yönetmeliğinin değiştirilmesi lazım”
Hatay üzerinden örnek veren Avşar, şöyle devam etti:
Hatay’da okulların ayakta kaldığını görüyoruz. Yıkılan binalarda demir katsayısı 0.75’iken okullarda demir katsayısı 1.5. Okullarda en az iki katı demir kullanılıyor. Daha sağlam oluyor dolayısıyla. Demek ki yapı sağlam olunca ayakta kalabiliyor. Bunun gibi konular deprem yönetmeliğinde değiştirilmesi ve alınması gereken şeyler. İnşaatların kontrolleri daha fazla yapılmalı. Deprem riski olan yerlerde demirin daha fazla kullanılmalı, beton cinsinin daha güçlü betonlarla değiştirilmesi gibi konuların deprem yönetmeliğinde değiştirilmesi lazım.”
“Ortak hareketleri destekliyoruz”
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’nin kentsel dönüşüme yönelik, “Burada işin 3 ayağı var. Birisi bakanlık doğru. İkincisi belediyelerimiz. Üçüncüsü de vatandaşlarımız” açıklamasının sorulması üzerine şu yanıtı verdi:
“Bu yaklaşım sağlıklı bir yaklaşım. Bunu savunmayacak halimiz yok. İstanbul’da sadece kamuya ait binaların dönüşümü için tahmini ihtiyaç olan para 5 milyar dolar. Bu sadece bakanlığın, belediyenin ve vatandaşın üstlenebileceği bir konu değil. İşbirliği ile altından kalkınabilecek konular bunlar. Dert vatandaşın problemini çözmekse eğer aklın yolu bir. Birlik beraberlik içerisinde siyaseti bir tarafa bırakarak acil konuların çözülmesi taraftarıyız. Ortak hareketleri destekliyoruz.”
“Geniş yetkilerin torba maddelerle verilmesi doğru değil”
Türkiye’nin çok büyük bir konut imalat ihtiyacı olduğunu ifade eden Avşar, şöyle devam etti:
“Afet Yönetimi Başkanlığı kuruluyor bu yasayla. Bu teklifte çok geniş yetkiler veriyor. Bunu yazdıkları zaman bizim aklımıza doğrudan rant geliyor. Türkiye’nin çok büyük bir konut imalat ihtiyacı var. İhtiyacı karşılama olarak mı görüyoruz? Rant olarak mı görüyoruz? O yüzden geniş yetkilerin torba maddelerle verilmesi doğru değil.
“Teklif, bütüncül bir bakış açısıyla değerlendirilmediği için eksik”
Deprem bölgesi dümdüz olmuş durumda. Teklifte mahkeme süresinin kısaltılmasını, vatandaşa sormadan yıkılmasını getiriyor. Ama yerine ne yapacak? Yıkılan yere mi yapacak? Kaç katlı yapacak? İstanbul’da kentsel dönüşüm konusunun hızlandırılması için salt çoğunluk aranması, bölgedeki yıkım süreçlerinin hızlandırılması adına olumlu bir teklif fakat yeterince istişare edip bütüncül bir bakış açısıyla değerlendirilmediği için de eksik. Önümüzdeki süreçte yüzde 99.9 büyük sorunlara yol açacak bir sürece sokacak.”
“Kemal Beyin ilçe başkanlarıyla görüşme durumu ne seçim işbirliğine ne de siyasi etiğe uyar”
Cem Avşar, İstanbul’da DEVA Partili 13 İlçe Başkanının CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşmesi ve ilçe başkanlarının istifasının hatırlatılması üzerine şu yanıtı verdi:
“İstifa mekanizması başkanların inisiyatifinde olan bir şey ona bir şey diyemeyiz. Eğer durum böyleyse Kemal Beyin bizim partimizden olan ilçe başkanlarıyla görüşme durumu ne bizim seçim öncesi yaptığımız seçim işbirliğine ne de siyasi etiğe uyar. Ne de daha önceden genel başkanlarımızın bir arada olup Türkiye’nin yönetimine talip olduklarını vatandaşlara söylemesi ve geçmişte yaptığımız ittifakın hatırına uyar.
“Tasvip edeceğimiz bir hareket değil, çok yanlış”
Bizim tasvip edeceğimiz bir hareket değil. Çok yanlış bir hareket ama kendisinden bir açıklama gelmedi henüz. Dolaysıyla talihsizin ötesinde ve hoş değil.
“Kemal Bey’in ilçe başkanları ile görüşeceği aklımızın ucundan geçmedi”
İstanbul İl Başkanlığı seçimi ile alakalı gergin bir süreç yaşandı. Bu arkadaşlarımızın arasından da talip olanlar vardı. Dolayısıyla Genel Merkez bir tercih yaptıktan sonra bir memnuniyetsizlik vardı o cephede. Arkadaşlarımız uzun süredir o açıdan sessizdi. Biz hiç Kemal Bey’in ilçe başkanları ile görüşeceğini düşünmedik. Aklımızın ucuna da gelmedi. İstanbul için kongre süreci zaten başlattık. Arkadaşlara bunun geçici bir atama olduğunu söyledik.
“Problemli bir süreç yaşıyorduk”
‘Sizde kongrede aday olup il başkanlığını alabilirsiniz’ dedik. İşin altından bambaşka şeyler çıktı. Organize şekilde toplu bir istifa, ardından Kemal Beyle görüşüldüğüne dair fotoğraf, CHP’ye geçileceğine dair ortada söylentiler biz resmen bu işi rüyamızda görsek CHP tarafından böyle bir girişim olacağı aklımızın ucundan geçmezdi. Dolayısıyla bu istifalar bu arkadaşlara özel. Problemli bir süreç yaşıyorduk. Hepsinin partimize ve kurulduğumuz günden bugüne kadar çok emekleri vardır. Onların da hakkını teslim etmek lazım ama bizim onaylayacağımız bir süreç değil.”