İstanbul’da yaşanması olası olan depreme dikkat çekmek isteyen DEVA Partisi İBB aday adayı Fesih Zeki Mert, sosyal medya hesabından depreme karşı atılması gerekilen adımları ve çalışmalarını anlattı. İstanbul’da yaşanması muhtemel büyük bir depremin maliyetinin Türkiye için oldukça ağır olduğunun altını çizen Mert, riskli yapıların tespiti için laboratuvar sayısını artıracaklarını belirtti.  

“Uzmanlarla birlikte dayanıklı İstanbul inşa edeceğiz”

Sosyal medya üzerinden yayınlanan video da şu çalışmalardan bahsedildi;

“İstanbul’da yaşanması muhtemel büyük bir depremin maliyeti Türkiye için oldukça ağır. 90 binden fazla binanın yıkılacağı hesaplanırken, 250 binden fazla binanın ağır hasar alacağı belirtiliyor. Bu, İstanbul’daki binaların dörtte birinin yıkılmış ve kullanılmaz hale gelmesi demektir. Bu depremde 100 bin insanın hayatını kaybetme ihtimali varken, 2 milyon insanın evsiz kalma ihtimali ile karşı karşıya. İstanbul için en büyük tehdidin farkındayız ve önceliğimiz deprem olarak belirliyoruz. İlk olarak İstanbul Büyükşehir Belediyesindeki deprem bütçesi payını artıracağız. Her mahalleye depreme dayanıklı 5 bin kapasiteli çelik evler inşa edeceğiz. Yeni yapılacak binalara sismik izolatörler takma zorunluluğu getirecek ve binaları depreme dayanıklı şekilde geliştireceğiz. Tüm evlere ücretsiz deprem çantası dağıtacağız. Riskli yapıların tespiti için laboratuvar sayısını artıracağız. Burada işe alınacak mühendis ve teknikerlere gerekli eğitimler sağlandıktan sonra saha çalışmalarına ağırlık vereceğiz. Jeoloji alanında uzmanlaşan akademisyenlerden teknik bir kadro oluşturacak ve bu kadronun geliştirdiği projelerle depreme dayanıklı bir İstanbul inşa edeceğiz. Depreme dirençli kentler kampanyasına her türlü katkıyı sunacak, depreme dirençli bir İstanbul’u ehil kadrolar ve hocalarımızla birlikte kuracağız. Biliyoruz ki deprem değil, tedbirsizlik öldürür. İstanbul’un DEVA’sı için biz hazırız.”  

Bakan Göktaş: Şiddetin kök nedenlerini ortadan kaldırmak için çalışmaları sürdüreceğiz Bakan Göktaş: Şiddetin kök nedenlerini ortadan kaldırmak için çalışmaları sürdüreceğiz

Kaynak: Deniz Dalgıç