Celal Bayar'ın kızı Nilüfer Gürsoy için TBMM'de cenaze töreni Celal Bayar'ın kızı Nilüfer Gürsoy için TBMM'de cenaze töreni

DEVA Partisi Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı Mustafa Yeneroğlu, 30 Aralık 2022 günü Ankara Çukurambar’da suikasta uğrayan Ülkü Ocakları eski Genel Başkanı Sinan Ateş’in öldürülmesine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Cinayetin arkasındaki örgütlü organizasyon ve siyasi motivasyonun savcılık tarafından yok sayıldığını söyleyen Yeneroğlu, “Delillerin birçoğu değerlendirilmeden, ısmarlama bir şekilde, sıradan bir cinayetin dosyasıymış gibi iddianame düzenlenmiştir. Bu siyasi cinayetin sebebinin bile yer bulmadığı, siyasi kimlik ve bağlantıların yok sayıldığı iddianamenin onca eksiğine rağmen ilgili Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilmiş ve yargılama tüm bu şaibeler altında başlamıştır” dedi.

Dava iktidarın zarar görmemesi için yerel seçimlerden sonraya bırakılmıştır”

‘Delillerin toplandığı esnada iktidar ortağının üst düzey yöneticilerine dokunan kısımların törpülenmesi için her türlü müdahalede bulunulmuştur’  diyen Yeneroğlu, süreç içerisinde iktidar ortağına dokunan iş ve işlemleri yapan görevli savcıların görevden alındığını ve soruşturmanın bu şekilde yönlendirildiğini söyledi.

 Yeneroğlu “Haklarında ‘yurt dışına çıkış yasağı’ bulunan ve aralarında Ahmet Yiğit Yıldırım’ın da olduğu 17 kişinin dosyası ayrılmış, diğer 22 kişi hakkında ise iddianamenin yazılması bir buçuk yıldan fazla sürmüş ve iktidarın zarar görmemesi için yerel seçimlerden sonraya bırakılmıştır” ifadelerini kullandı.

“İddianame, cinayeti aydınlatmaktan ziyade üstünü örtmek için yazılmıştır”

Dosya içerisindeki delillerin yeteri kadar araştırılmadığını ve bilerek önemli delillerin üstüne gidilmediğini belirten Yeneroğlu cinayetin gerçek faillerinin üstünün örtüldüğüne dikkat çekti.

“Tasarlanarak işlenen siyasi bir cinayettir”

Sinan Ateş’in eşi Ayşe Ateş’in ifadesi, diğer tanık ifadeleri, bilirkişi raporları ve telefon konuşmaları gibi deliller göz önünde bulundurulduğunda cinayetin organize bir şekilde gerçekleştiğini belirten Yeneroğlu, “On yedi sanığın dosyası ayrılarak basit bir cinayet dosyası gibi birtakım şüpheliler hakkında göstermelik bir yargılamaya başlanmıştır” diye konuştu.

Yeneroğlu konuşmasını şu şekilde bitirdi:“En başından beri olayları örtbas etmeye yönelik güçlü bir siyasi baskı yargılamanın her aşamasında kendini göstermiştir. Hukukun üstünlüğü yerine mafyaların, çetelerin üstünlüğünü tanıyan bir yargı sistemi ile karşı karşıyayız. Bu nedenle kovuşturma aşamasında da siyasi baskının devam edeceği aşikârdır”

Muhabir: Ceyda Dağıstan