Deutsche Bank Türkiye ile ilgili yeni analizinde ekonomik aktivitede yavaşlama ve enflasyondaki düşüş ivmesinin devamını öngördü.

Deutsche Bank Ekonomisti Yiğit Onay tarafından hazırladığı notta sürdürülebilir olmayan bir genişleme döneminin ardından, iç talepteki ılımlılığa bağlı olarak ekonominin 2024 yılında soğumasını beklediklerini söyledi. Büyümede son beş yılda ortalama olarak yaklaşık yüzde 5'lik büyüme yakalandığını ifade eden Onay 2024 için büyüme tahminlerinin yüzde 3 olduğunu belirtti.

Bloomberg eylül ayı için enflasyon tahminini açıkladı Bloomberg eylül ayı için enflasyon tahminini açıkladı

Onay, iç talepte beklenen yavaşlama ve para birimindeki reel değerlenme nedeniyle enflasyonun yılın geri kalanında daha da düşmesini beklediklerini söyledi. Bankanın 2024 yıl sonu enflasyon tahmini ise yüzde 42 seviyesinde. Onay mevcut politika çerçevesinin korunması halinde enflasyonun 2025 sonunda yüzde 23 civarına gerileyeceğini öngördü.

Notta para politikasına ilişkin değerlendirmelerde yer aldı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) ilk çeyrekte artan enflasyonist baskılara hem makro ihtiyati politika tedbirleri hem de faiz artırımı yoluyla kararlı bir şekilde yanıt vererek sıkı duruşunu koruduğunu belirten Onay, TCMB'nin bilanço dışı yükümlülükleri, kırılgan beklentiler ve enflasyondaki güçlü atalet temkinli bir duruş gerektireceğinden, politika faizini son çeyreğin ortasına kadar yüzde 50 seviyesinde sabit tutmasını beklediklerini belirtti.

Onay, TCMB'nin Kasım ayında politika faizini 250 baz puan indirerek gevşetmeye başlayacağını tahmin ettiklerini politika faizi için 2024 yıl sonu beklentilerinin yüzde 45 olduğunu söyledi.

Kaynak: Bloomberg