Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nden (ODTÜ) Deprem Mühendisi Prof. Dr. Haluk Sucuoğlu, İstanbul Silivri açıklarında meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından kamuoyuna önemli açıklamalarda bulundu. Artçı sarsıntıların sürmesiyle bölgede endişe artarken, Sucuoğlu, özellikle devlet okullarının depreme karşı güvenli olduğunu vurguladı.
Sucuoğlu, 1999 Marmara Depremi’nin ardından başlatılan İstanbul Metropoliten Deprem Projesi kapsamında birçok devlet okulunun güçlendirildiğini belirtti. “O okullarda can güvenliği tamamen sağlanmıştır” diyen Sucuoğlu, bu kurumların depreme karşı güvenilir olduğunu ifade etti. Ancak özel okulların bu değerlendirme dışında olduğunu özellikle vurguladı.
İstanbul’da okulların iki gün tatil edilmesi kararını da değerlendiren Sucuoğlu, “Bu psikolojik bir karar bence, tedbir” ifadesini kullandı. Okulların güvenli yapılar arasında yer aldığını belirten Sucuoğlu, “Ben okula yakın bir yerde olsam İstanbul'da deprem olduğunda okula giderim” diyerek bu yapıları sığınma noktası olarak gördüğünü söyledi.
Konutlar zayıf halka olarak kaldı
Kamu yapılarında güçlendirme çalışmalarının yapıldığını belirten Sucuoğlu, konutların ise hâlâ en büyük risk alanı olduğuna dikkat çekti. “Bizim zayıf halkamız burada konutlar” diyen Sucuoğlu, zemin ve yapı uyumu sağlansa bile riskin tamamen ortadan kalkmayacağını, ancak ciddi şekilde azaltılabileceğini söyledi.
Geçmişte yeterince adım atılmadığını dile getiren Sucuoğlu, 6 Şubat 2023 depremini örnek göstererek, “Eğer 6 Şubat depreminde yani 2023’te depremden etkilenen bölgedeki binalar 1975 Deprem Yönetmeliği’ne uygun yapılsaydı bir kişi bile ölmezdi” dedi.
Denetim yetersizliğine dikkat çekti
Sucuoğlu, mevcut yasal düzenlemelere rağmen uygulamada ciddi sorunlar yaşandığını belirtti. “Kanun gücündedir o. Sonra ne yapıldığını nasıl uygulandığını falan kesinlikle denetlemiyoruz... Yani kağıt üzerinde her şey var. Ama yapılıp yapılmadığını denetlemiyoruz” sözleriyle sistemdeki boşluklara işaret etti.