Kahramanmaraş'ta 6 Şubat 2023'te meydana gelen 7,8 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin üzerinden 18 aydan fazla süre geçmesine rağmen yaralar sarılamadı. 50 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği deprem bölgesinde on binlerce esnaf da konteynerlerde bulundukları kentin ekonomisini ayakta tutmaya çalışıyor. Kahramanmaraş merkezli depremlerde büyük yıkım yaşayan Hatay, Kahramanmaraş, Adıyaman, Malatya ve Gaziantep’in Nurdağı ile İslahiye ilçelerinde mücbir sebep süresi 31 Ağustos’ta (bugün) bitiyor. Saadet Partisi Hatay Milletvekili Necmettin Çalışkan, deprem bölgesinde 31 Ağustos’ta son bulacak “mücbir sebep hali” uygulaması hakkında Elips Haber’e açıklamalarda bulundu.

“Depremzedelerden vergi talep etmek AK Parti iktidarına yakışırdı”

İktidarın deprem bölgesini anlamadığının en bariz göstergelerinden birisinin halen mücbir sebep ilanını tarihini uzatmaması olduğunu söyleyen Çalışkan, “İktidar burada hayatın normale döndüğünü zannediyor. 18 aydan sonra halen konutlar teslim edilmedi. Deprem bölgesindeki insanlar ailesini, çevresini, geçmişini, birikimini, yakınlarını, her şeyini kaybettiler. Evet, deprem bölgesinde bazı iş yerleri açık. Ancak bu hayatın normal döndü anlamına gelmiyor. Bu insanlar hayatlarında her şeylerini kaybettiği için teselli amaçlı hayata tutunmak üzere hiç siftah yapamazsa bile iş yerine gelip gidiyor. Bu insanlardan vergi talep etmek ancak AK Parti iktidarın bu vurduğum duymaz tavrına yakışırdı. Halen burayı anlamamış, anlayamamış olmaları son derece üzücü” dedi.

“Acilen mücbir sebep ilanıyla ilgili tarih uzatılmalı”

“Deprem bölgesinde az sayıda iş yeri iş yapıyor ama esnafın ve işverenin büyük çoğunluğu büyük bir mağduriyet yaşıyor” diyen Çalışkan, “Bu kadar dönem siyasiler, muhalefet partileri, sivil toplum örgütleri, odalar ve meslek kuruluşlarının bu kadar itirazına rağmen vaveyla Mehmet Şimşek'i ikna edemiyor olmaları da iktidardaki gücün kimde olduğunu gösteriyor. Umuyorum ki bu yanlıştan bir an önce dönülür. Acilen mücbir sebep ilanıyla ilgili tarih uzatılmalı” diye konuştu.

Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Edirne'de öğrencilerle buluştu Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Edirne'de öğrencilerle buluştu

“Deprem bölgesindeki faturanın çok ağır olmasıyla henüz konutlar da teslim edilmedi”

Hatay'da ve diğer deprem bölgesinde depremin başlangıcıyla bugün arasında hayata tutunma açısından çok fazla bir değişiklik olmadığını kaydeden Çalışkan sözlerini şöyle sürdürdü;

“Burada bütün meslek odaları bir fevvaren içerisinde. İş insanları çok büyük bir vaveylayla böyle bu sürenin kaldırılmasını istiyor. Fakat henüz yeterli cevap verilmedi. Bu konuda İktidar mensubu arkadaşların da çok rahatsız olduğunu tüm kamuoyu da biliyor zaten. Mücbir sebebin uzatılmış hali 31 Ağustos ama eğer hayat normale dönmüş, iş yerleri, konutlar teslim edilmiş, okullar açılmış ve her şey normal seyrinde olsaydı bu sürenin bitmesi normaldi. Ama bugün deprem bölgesindeki faturanın çok ağır olmasıyla henüz konutlar da teslim edilmedi. İşler normale dönmedi onun için mutlak surette bu surenin uzatılması gerekir. Ben şahsen bu yanlıştan dönüleceğini bekliyorum.”

“Deprem bölgesinde ilçe bazlı çalışma olabilir”

Deprem bölgesindeki mücbir sebeple ilgili bir alanda ayrım yapılabileceğini dile getiren Çalışkan sözlerini şöyle tamamladı;

“Mesela kamu kendi alacaklarını, SGK'lı pirimi gibi alanlarda borçların faizinin silinmesi ve vergiye dönüş alacaklarından vazgeçip diğerlerinin de kısmi bir yumuşatma yapabilir. Birde deprem bölgesinde ilçe bazlı çalışma da söz konusu olabilir. Özellikle yıkımın çok ağır olduğu Hatay'ın Antakya, Defne, Kırıkhan, Samandağ gibi ilçelere diğerlerine nazaran biraz daha farklı muamele yapılması adilane bir tavır olacaktır.”

Muhabir: Sümeyye Aksu