Haber: Büşra Sağlam
Yağışların bir anda bastırması tarım ürünlerini etkileyip etkilememesi merak konusu oldu. Türkiye Ziraatçılar Derneği Genel Başkanı Hüseyin Demirtaş, “Yağmurların zamanında sindire sindire yağmaması bardaktan boşanırcasına yağması tarım ürünlerinde özellikle başakta, hastalığa sebep olmaktadır. Bu hastalığa pas hastalığı denir. Bundan kaynaklı bir şey olursa buğdaylarda ürün kaybına, rekorte düşüşüne sebep oluyor” dedi.
“Güneydoğu'da yağışların olması sorun yaratmıyor çünkü hasat sonu geliyor”
Yağışların ülkeye ve tarıma ne gibi etkileri oldu?
Güneyde bir kısım ürün hasada girdi. (Buğday arpa, soğan ve patates) gibi ürünler ekildi. Bu yüzden soğanın fiyatı erken çıktığından düştü. Güneydoğu'da yağışların olması sorun yaratmıyor çünkü hasat sonu geliyor. Yağışların sürekli yağması İç Anadolu'da ve Doğu Anadolu'da tarıma faydalı bir etkisi yoktur. Aksine zararı vardır. Sadece kullanma suyu ve sulama suyu olarak fayda sağlıyor
“Su sıkıntısı çeken bir ülkeyiz ama su yoksunu değiliz”
Yağışların yağması su kıtlığını veya su sıkıntısını çözdü mü?
Bizim 500 Milyar metreküp su varlığımız var. Kişi başı 1.500 metreküp civarında su kullanıyoruz. Su kullanımı 2.000 metreküpün altındaysa su yoksulu olan ülkedir ama kuraklığın su miktarına göre bakılırsa biz su sıkıntısı çeken ülkeyiz lakin su yoksulu değiliz. Sığınmacılarla beraber ülke nüfusu 90 milyona çıktı. Böylelikle 1.500 metreküpün altına düştüğümüzü tahmin ediyoruz. Yağmurun yağması barajları, gölleri ve göletlerin doluluk oranlarını arttırdı.
“Her sene soğan, patates ve patlıcan konuşmaktan ben utanıyorum”
Tarıma veya çiftçiye yeteri kadar destek veriliyor mu?
Ülkede yeteri kadar tarıma ve çiftçiye destek verilmediği için çiftçi önünü göremiyor. TUİK'in tahminine göre 20,5 milyon ton buğday üretimimiz olduğunu söylüyor. Türkiye'nin buğday üretimi ise ortalama 300 kg’dır. Çiftçi buğdayın tavan fiyatlarını seçim öncesi açıklansın istiyordu. Lakin seçim sonrasında %22 buğdaya zam getirildi. Her sene soğan, patates ve patlıcan konuşmaktan ben utanıyorum. Böyle güzel coğrafyada bu iklim yapısıyla Avrupa'nın merkezinde bir ülke olarak yaz sektörü ve meyve hariç her şeye ithal ediyoruz. Tarıma hak ettiği değer verilmiyor, tarım yoksulu sayılıyor, paramız var ithal ediyoruz diyorlar. Sağlık için tarıma önem verilmesi gerekir. Böylelikle de tüketici ve üretici de mutlu olur.
"Türkiye'de verimli araziler betona terkedilmiş durumda"
Yağışlarla beraber tarım ürünlerindeki fiyatlar ne olacak, bu durum fiyatlara yansıyacak mı?
Bu yağışlar güzelce sindire sindire yağarsa arz yükselir. Arz fazlalığı olacağı için de arz fiyat dengesine göre ürünlerde düşüş olacaktır. Arz açığını kapattığımız zaman ise ekonomiye ve tarıma katkı sağlayacak.
Tarımı daha iyi hale getirebilmek için yapılması gereken önerileriniz nelerdir?
GAP yıllardır rantabl değil sadece yüzde 30 seviyesinde GAP’ı kullanabiliyoruz. Eğer projeyi tamamlarsak Türkiye'de gıda sorunu olmaz. Bunun yanında Türkiye'de arazi kullanımı da yanlış yapılıyor, en verimli araziler betona terkedilmiş durumda. Tarımda kullanılacak suyun en tasarruflu şekle geçilmesi otomasyon sulama ve ya damla sulama yöntemine geçilirse daha iyi olur. Ama bu sistemler pahalıdır. Türkiye’nin kalkabileceği bir şey değildir. Son olarak teknolojide ‘akıllı tarım’ yapılarak yine işimizi kolaylaştırabiliriz.