Görüşmede, gerek iktidar partisi gerekse muhalefet partilerinin görüş ve önerilerini alan heyet, 7 Ocak Salı günü de CHP Başkanı Özgür Özel, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ve Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan'ı ziyaret edecek.

HDP'nin eski eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ı cezaevinde ziyaret edecek olan heyet, daha sonra izlenimlerini içeren bir raporla, Ocak ayı içinde yeniden İmralı'ya gitmeyi planlıyor.

Öcalan'ın, MHP lideri Devlet Bahçeli ve iktidarın beklentisi olan, PKK'ye "silah bırakma çağrısı" yapıp yapmayacağının da bu ikinci görüşmede netleşmesi bekleniyor.

DEM Parti Öcalan'ın partiye mesajını masaya yatırdı

Öte yandan Abdullah Öcalan'ın gönderdiği ve kamuoyuna açıklanan 7 maddelik mesajın yanı sıra, DEM Parti'ye de bu süreçte oynayacağı role ilişkin de ayrı bir mesaj gönderdiği öğrenildi.

DEM Parti heyeti, siyasi partilerle görüşmeleri sürdürürken, DEM Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK) da Öcalan'ın gönderdiği mesaj doğrultusunda, önümüzdeki süreçte izlenecek yol haritasını görüştü.

BBC Türkçe'ye konuşan DEM Partili bir yönetici, Öcalan'ın DEM Parti'ye "demokratik siyaset alanının genişletilmesi, kamuoyunun aydınlatılması ve oluşturulması" konusunda "büyük bir kurucu rol ve sorumluluk" verdiğini belirterek, "Ödediğimiz bedelleri, bizim özverimizi gören ama daha fazlası gerekiyor diyen bir mesaj" görüşünü dile getirdi.

DEM parti kaynakları Öcalan'ın mesajı doğrultusunda bir eylem planı hazırlayacaklarını ifade ettiler.

MHP'den Ümit Özdağ'a tepki: Ümitsiz vaka; hamaset yapıyor! MHP'den Ümit Özdağ'a tepki: Ümitsiz vaka; hamaset yapıyor!

Davutoğlu destek verdi: Cumhurbaşkanı süreçte daha aktif olmalı

2 Ocak'ta TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş ve MHP Lideri Devleti Bahçeli ile görüşen DEM Parti heyetinin ilk durağı Gelecek Partisi oldu.

Görevden el çektirilen ve yerine kayyum atanan Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk, 28 Aralık'ta Abdullah Öcalan'la görüşen, TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder ve Van Milletvekili Pervin Buldan'dan oluşan DEM Parti heyetini, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu kapıda karşıladı.

Edinilen bilgiye göre görüşmede DEM Parti heyeti, İmralı görüşmesine ilişkin kısa bir bilgi verdi ve hem iktidar hem de muhalefetin görüş, eleştiri ve önerilerini dinlemek istediklerini bildirdi.

Görüşmede ayrıca, Suriye'de son yaşanan gelişmelerin Türkiye'ye yansımaları da ele alındı. Davutoğlu'nun başbakanlığı döneminde çözüm sürecinde rol alması nedeniyle DEM parti heyeti, o süreçteki deneyimlerinden de yararlanmak istediklerini ifade etti.

DEM Parti heyeti, siyasi partilerle görüşmelerin tamamlanmasının ardından bir kez daha İmralı'ya gitmeyi planladıklarını, Öcalan'ın silah bırakma çağrısı yapıp yapmayacağının da bu görüşmede netleşebileceğini ifade ettiler.

Gelecek Partisi Genel Başkanı Davutoğlu'nun ise MHP lideri Devlet Bahçeli'nin çağrıları ve açıklamalarını çok önemli bulduklarını ve desteklediklerini, ancak bu sürecin yürütücüsünün Cumhurbaşkanı ve AKP iktidarı olduğunu ifade ettiği öğrenildi.

Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu süreci sahiplenmesi ve daha aktif rol alması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, başlatılan bu süreci önemli bulduklarını ve desteklediklerini de ifade etti.

Gelecek Partisi kaynaklarının verdiği bilgiye göre, daha önceki çözüm sürecinde yapılan hataların tekrarlanmaması gerektiğini vurgulayan Davutoğlu, DEM Parti yöneticileri ve sözcülerinin de bu süreçte çok dikkatli olması, tüm kesimlerin psikolojisini ve hassasiyetini dikkate alan yaklaşımlarda bulunması önerisinde bulundu.

Davutoğlu, DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları'nın Diyarbakır'da "Ya barışı inşa edeceğiz, ya da her yer Gazze olacak" sözlerinden duyduğu rahatsızlığı da ifade ederek, "süreci sabote edecek, provokatif yaklaşımlardan" tüm kesimlerin kaçınması gerektiğini dile getirdi.

Görüşme sonrasında Sırrı Süreyya Önder, Hatimoğulları'nın sözlerinin "bağlamından koparıldığını" belirterek, "Bizim genel yaklaşımımız bir felaketle tarif etmek değildir, barış sürecidir. Barış kolay bir şey değil ama dünyanın en güzel şeyi. Hep güzel şeylerle, geleceğin bu ülkeye getireceklerini, bereketle ve rahmetle tarif etmekten yanayız" dedi.

Aynı saatlerde Hatimoğulları da, sözlerinin sosyal medyada çarpıtıldığını savunarak, "Hiç kimsenin gücü bizlerin barış ısrarını ve sözünü çarpıtmaya yetmeyecektir. Tüm çabamız onurlu bir barış içindir" açıklaması yaptı.

Dolmabahçe heyetinde yer alan isimler görüşmeye katıldı

DEM Parti heyeti daha sonra Meclis'te AKP Grup Başkanı Abdullah Güler başkanlığındaki heyetle görüştü. AKP heyetinde, 28 Şubat 2015'teki Dolmabahçe Mutababakatı'nı açıklayan heyette yer alan AKP Genel Başkanvekili Efkan Ala'nın yanı sıra, Parti Sözcüsü Ömer Çelik ve Grup Başkanvekili Özlem Zengin de yer aldı.

Pervin Buldan ve Sırrı Süreyya Önder de Dolmabahçe mutabakatını açıklayan heyette yer alıyordu.

Görüşmeden sonra ortak açıklama yapılmazken, AKP Grup Başkanı Güler görüşmenin samimi ve verimli geçtiğini, gerekli görülmesi halinde ilerleyen süreçte açıklama yapılabileceğini belirtmekle yetindi.

Görüşme sonrasında AKP heyeti, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'u ziyaret ederek bilgi verirken, daha sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan'a da bilgi verileceği bildirildi.

AKP kaynakları, görüşmeye ilişkin, önümüzdeki süreçte atılması gereken adımların ele alındığını belirtmekle yetindiler.

Erdoğan'la görüşme olacak mı?

İmralı heyetinin programında Cumhurbaşkanı Erdoğan'la görüşme yer almıyor.

İlerleyen süreçte görüşme olup olmayacağı da belirsiz.

Öcalan'ın "silah bırakma çağrısı" yapması ve PKK'nin da buna uyacağı taahhüdünde bulunması gibi somut adımlar atılmadıkça, Erdoğan'ın böyle bir görüşme yapması beklenmiyor.

Saadet'ten şeffaflık mesajı

DEM Parti heyeti daha sonra Saadet Partisi Genel Başkanı Mahmut Arıkan ve beraberindeki heyetle görüştü.

Görüşmede DEM Parti heyeti, başlayan yeni süreçle ilgili Saadet Partisi'nin önerileri, çekinceleri ve eleştirilerini almak istediklerini belirtti.

Saadet Partisi heyetinin de terörün, çatışmanın son bulması, silahların susmasına kimsenin itiraz etmeyeceğini, bu konuda hangi somut adımların atılacağı konusunda bilgi verilmesini ve sürecin şeffaf yürütülmesini istedi.

Edinilen bilgiye göre Saadet heyeti, "İktidarın da bu konuda sorumluluk alması ve kamuoyunu bilgilendirmesi gerekir. Sonuçta İmralı ile iktidar veya devlet arasında bir trafik olduğu anlaşılıyor. Bu sürecin iktidar tarafından da adının konulması gerekir" mesajını verdi.

Heyetin yol haritasında ne var?

DEM Parti heyeti Salı günü CHP, Yeniden Refah ve DEVA Partisi genel başkanları ile görüşecek.

DEM Parti kaynaklarının verdiği bilgiye göre parlamento dışındaki siyasi partiler ve DEM Parti'nin bileşenleri ile Kürt partileri ile de görüşülmesi planlanıyor.

Buldan, Türk ve Önder'in yoğun programı nedeniyle tüm partilerle görüşememesi halinde, DEM Parti başka heyetler de görevlendirebilecek.

İmralı heyeti, siyasi partilerle görüşme turunu hafta sonuna kadar tamamlamayı ve arkasından da tutuklu olan eski HDP Eş Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş, eski Diyarbakır Belediye Başkanı Selçuk Mızraklı ile eski Milletvekili Leyla Güven'i cezaevinde ziyaret edecek. Ziyaretin önümüzdeki hafta içinde olması bekleniyor.

DEM Parti milletvekilleri de diğer tutuklu HDP'li siyasetçileri cezaevinde ziyaret ederek, süreçle ilgili bilgilendirecek.

İkinci İmralı görüşmesinin bu ay olması planlanıyor

Buldan ve Önder'in siyasi partilerle görüşmelerini bir rapor haline getirerek, ikinci kez İmralı'ya gitmesi ve Öcalan'a bilgi vermesi planlanıyor.

Edinilen bilgiye göre Öcalan'ın PKK'ya "silah bırakma çağrısı yapıp yapmayacağı" da bu görüşmede netleşecek. İki ismin ne zaman gideceği ise Adalet Bakanlığı'nın iznine bağlı olduğu için net değil.

Ancak DEM Parti'de beklenti, Ocak ortalarında bu görüşmenin yapılması yönünde.

Kaynak: BBC Türkçe