Siyasi tutuklularla görüşen Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) avukatları, Eski HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ ve Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel’in de aralarında bulunduğu Kandıra 1 Nolu F Tipi Cezaevi'nde kadın tutuklulara yönelik son dönemde artan hak ihlali ve saldırıları gündeme getirdi. Tutukluların, avukatları aracılığıyla gönderdiği bilgilere göre, son iki ayda tecrit ve idari gözlem kurulu uygulamalarından doğan baskı ve saldırılarda artış var.
“Odalar keyfi şekilde aranıyor, dergilere el konuluyor”
Avukatların aktardığına göre, ayda 3-4 kez arama altında odalara girilerek günlük yaşamsal ihtiyaçlara el konuluyor. Yine idare izniyle içeri alınan mont, battaniye ve temizlik malzemeleri gibi kritik ihtiyaçlara da el konuluyor. Ayrıca dergiler de keyfi şekilde toplanıyor.
Avukatların yaptığı açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
"Kullanılan elişi malzemeleri de toplanarak soruşturma ve ceza konusu haline getiriliyor. Her aramada tutsakların zaten çok dar ve tecrit altındaki yaşam alanlarına müdahale edilerek yaşanmaz hale getiriliyor. Tutsaklar üst üste ve keyfi biçimde yapılan aramalarda, idareyle geliştirilen tüm diyaloglara ve şikayetlere rağmen, provokasyon zemini yaratıldığı ve her seferinde hücrelerin ve odaların dağıtılıp alt üst edildiği bilgisini paylaşıyor. Eşyalara el koyma uygulamasına, Hapishane İkinci Müdürü B.Y doğrudan katılıyor ve aramalar genel rutin işleyişin ötesinde bir özel operasyona dönüştürülüyor. Cezaevinde olağanüstü hiçbir sorun ve güvenlik ihtiyacı ortadan yokken bu operasyonlarla tahrik ve provokasyon tavrı sergileniyor. Kadın tutsaklar gardiyanların aramalara mutlaka herhangi bir eşyaya el koyma hedefiyle geldiği ve gerilim çıkarmayla görevlendirildikleri bilgisini paylaşıyor; cezaevinde daha büyük saldırılara zemin hazırlandığını aktarıyor."
Duyarlılık çağrısı
Kamuoyuna duyarlılık çağrısında bulunan kadın tutukluların aktardığı diğer bilgiler şöyle:
“23 Ekim’de 3 kadın tutsak (Dilber Tanrıkulu, Gülşen Bahadır, Zozan Kutum) ağırlaştırılmış müebbet cezaları kesinleştiği gerekçesiyle tek kişilik hücrelere götürüldü. Ne var ki Garibe Gezer’in aynı bölümdeki hücrelerden birinde intihar etmesi hafızalarda hala taze ve üç kadının kapatıldığı hücreler de herhangi bir insanın yaşamasına uygun değil. Garibe Gezer’den sonra bir adli kadın mahpus da yaşamına son vermişti. Tekli hücrelerdeki intihar olaylarından sonra gelişen tepkiler ve kamuoyu sonucunda İl İnsan Hakları İzleme Kurulu bir inceleme yapmıştı. Kurul, hücrelerin ‘uzun süreli yaşamaya uygun olmadığı’ yönünde rapor açıklayarak, aslında beş metrekarelik yerlerin ‘özel süreli ceza hücresi’ kategorisinde olduğunu da işaret ediyordu. İnsani tepki ve çabaların etkisiyle kısa süre boş kalan bu hücreler, bir işkence ve ölüm mekanı olarak yeniden kadın siyasi tutsaklarla dolduruldu. Kadınlar tecrit içinde özel tecrit, ceza içinde özel ceza uygulamasına tabi tutuluyor.
“Yaşam hakkına sahip çıkmak isteyenlere soruşturma açıldı”
Üç kadın mahpusun hücrelere götürüldüğü 23 Ekim günü, temel yaşam hakkına sahip çıkmak ve doğabilecek trajik sonuçlara dikkat çekmek için durumu protesto eden tutsaklar hakkında ise ceza istemiyle soruşturma açıldı. Aralarında eski HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ ve Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel’in de bulunduğu 17 kadın cezalandırılmak isteniyor. Gerekçe ise ‘baskılar, hücreler bizi yıldıramaz’ sloganı atarak kapılara vurmak. İdare, görüşme ve diyalog taleplerine yanıt vermedi ve görüşme ısrarlarına ‘kurumda hiçbir müdür, idareci yok’ bildirimiyle dönüş yaptı. Bu tavır hücrelere gönderilen kadınların hayatının kasıtlı olarak riske atıldığını akıllara getiriyor."