6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından bölgedeki konutların yarıya yakını zorunlu deprem sigortası bünyesinde olduğu için konut hasarlarının çoğunu Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) ödedi. Son verilere göre DASK, deprem bölgesinde hasarlı 577 binden fazla konut için toplam 30 milyar liranın üzerinde hasar ödemesi gerçekleştirdi.

Deprem, hem DASK tarafında hem de zorunlu deprem sigortasının üzeri için yaptırılan konut paket poliçelerindeki bazı sorunları ve eksiklikleri ortaya koydu. Bu sorunlardan dolayı depremin ardından vatandaşlar ile sigortacılar arasında uyuşmazlıklar meydana geldi.

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK), eksikliklerin giderilmesi için önceki haftalarda ilk adımı artış gösterdi ve DASK dışındaki konut ve işyerlerine yönelik deprem sigortasının şartlarını baştan sona değiştirdi. Yeni düzenleme de 1 Ağustos’ta uygulamaya girdi.

Hürriyet’ten Noyan Doğan’ın aktardığı bilgiye göre; DASK’ta da değişiklikler yapılacak. Çalışmalarını tamamlayan SEDDK, sonraki günlerde DASK’taki değişiklikleri kamuoyuna duyurulacak. Bunun, 2024’ün başında uygulamaya girmesi öngörülüyor.

Beklenen değişiklikler şu şekilde:

  • Artık Zorunlu Deprem Sigortası (ZDS) olmayacak, yerini Zorunlu Afet Sigortası (ZAS) alacak. Böylece DASK hem depremi hem de sel afetini kapsayacak. Yeni düzenlemeyle ZAS zorunlu olacak.
  • Yeni düzenleme sonrası ZAS’ın içine artık eşyalar da girecek. Sigorta yaptırılırken vatandaşa, ‘Ev sahibi misin, kiracı mısın’ diye sorulacak. Ev sahibiyse sadece konut için DASK yapılacak, konutta kiracı ise DASK’ın içine eşya sigortası da girecek.
  • 3 bin 16 lira olan DASK’ın teminatına konu birim metrekare bedeli yeni düzenlemeyle 6 bin liraya çıkarılacak.
  • DASK enflasyona endeksli olacak. Bununla TÜFE’ye göre her ay belirlenen enflasyon oranında DASK yapılan konutun sigorta bedeli artacak.