Türkiye gazetesinin haberine göre, iş dünyası bir süredir, sığınmacıların çalışma ve ikamet izni alarak kayıtlı olarak çalıştırılması konusunda talepte bulunuyordu. Entegrasyon politikalarının devreye alınması durumunda, ilk olarak sığınmacıların kayıtlı olarak iş gücüne katılması konusunda adım atılacak. Bu konuda yasal alt yapı hazırlıkları da başladı. Suriye’ye dönmek istemeyenlerin Türkiye’deki kültürel uyumundan, çalışma, ikamet, dil başta olmak üzere birçok açıdan entegrasyonunun nasıl sağlanacağı konusunda politikalar geliştirilecek.
Suriye yönetiminin mülkiyet konusunda garanti vermesi gerekir
Suriyeli sığınmacıların ülkelerine geri gönderilmeleri konusu da, Esad ile yapılacak mutabakata bağlı ilerleyecek. Türkiye, 3,5 milyonu bulan Suriyelilerin ülkelerine dönmeleri için başından beri, “güvenli dönüşün şartların sağlanması ve can güvenliklerinin garanti edilmesi, Suriye’deki mülklerinin iadesi ve mülkiyet probleminin çözümünü” talep ediyor. Suriye yönetiminin bu konuda bir garanti vermesi durumunda, Türkiye’de bulunan sığınmacıların büyük bölümünün ülkelerine gönderilmesi gündeme gelecek. Dönüşleri için de bazı Türkiye ve Suriye’nin bazı teşvik politikalarını uygulamaya alması bekleniyor.
Suriye Dışişleri Bakanı’ndan açıklama
İki ülke arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesine yönelik Suriye Dışişleri Bakanlığından açıklama geldi. Bakanlık tarafından “Türkiye ile normalleşmek iki ülkenin güvenliği ve istikrarının temeli olan 2011 öncesindeki duruma dönülmesine bağlı. Suriye, ilişkilerin geliştirilmesi için olumlu girişimlere her zaman istekli. Bunun için samimi çabalar gösteren kardeş ve dost ülkelere de teşekkür ederiz” ifadeleri kullanıldı.