Yerel seçimlerin geride kalmasının ardından başlayan Ramazan Bayramı tatili de sona erdi. Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Nisan ve Mayıs ayında yoğun diplomasi trafiği başlayacak. 

Tanzanya Cumhurbaşkanı Türkiye’ye gelecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan bu kapsamda ilk olarak 18-19 Nisan’da Tanzanya Cumhurbaşkanı Samia Suluhu Hassan'ı kabul edecek. Tanzanya Cumhurbaşkanı Samia Suluhu Hassan'ın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın davetlisi olarak Türkiye'ye resmi ziyaret yapması bekleniyor. Tanzanya'dan Türkiye'ye yapılacak üst düzey ziyaretle ve iki ülke arasında düzenlenecek iş forumuyla karşılıklı ticaret ve yatırım hacminin artırılması hedefleniyor.

Erdoğan’dan 12 yıl sonra Irak ziyareti

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 22 Nisan tarihinde Irak’a bir ziyaret gerçekleştirmesi bekleniyor. En son 2012’de Irak’ı ziyaret eden Erdoğan’ın en görüşmelerinde en önemli başlık terörle mücadele olacak. Türkiye'nin kararlılıkla sürdürdüğü terörle mücadelede işbirliği noktasında atılabilecek adımlar ile Kalkınma Yolu projesinin görüşmenin en önemli başlıkları olacağı ifade ediliyor.

Erdoğan, ilk kez Biden’in konuğu olarak Washington’a resmi ziyaret gerçekleştirecek

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ilk kez ABD Başkanı Joe Biden’ın konuğu olarak Washington’a resmi bir ziyaret gerçekleştirecek. 9 Mayıs olarak planlanan ziyaretin iki ülke arasında birtakım ilerlemeler sağlayabileceği ifade ediliyor.

Erdoğan-Biden görüşmesinde ne konuşulacak?

Türkiye-ABD ilişkilerinde yakalanan ılımlı havanın, Erdoğan’ın ziyaretiyle somut iş birliği adımlarına dönüşmesi bekleniyor. Görüşmede, 100 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefine ulaşmak için yapılacakların ele alınacağı belirtiliyor. Öte yandan F-16 sürecinin hızlanması ve Türkiye’nin F-35 projesi için ödediği 1.4 milyar doların mahsuplaşılmasının müzakere edileceği de ifade ediliyor.

Türkiye’nin Irak ve Suriye’nin kuzeyindeki terörle mücadelesi, iki liderin de ele alması muhtemel bir diğer gündem başlığı olacak. Suriye’de DEAŞ’la mücadelede Ankara ile eşgüdüm halinde adımların atılması, PYD-YPG’ye verilen desteğe son verilmesine yönelik mesajlar birinci ağızdan Amerikan tarafına iletilecek.

Erdoğan, Sisi ile görüşecek

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, Mayıs ayında Ankara’ya gelerek Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşecek. Görüşmede, Türkiye’nin normalleşme sürecine girdiği Mısırla ekonomik ilişkiler ve enerji iş birliği konularına değinilecek. Öte yandan, Mısır ile Gazze ve bölgesel konuların ele alınması bekleniyor.

Yunanistan Başbakanı Miçotakis, Türkiye’ye gelecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın görüşeceği bir diğer isim de Yunanistan Başbakanı Miçotakis olacak. Yunanistan Başbakanı Miçotakis’in de ile Başkent Ankara’ya gelmesi bekleniyor. Yunanistan ile girilen pozitif dönemin yansımaları ve güven artıcı konuların gündemde olacağı ifade ediliyor. Söz konusu görüşmede; Avrupa Birliği ile ilişkiler, yaz aylarında Yunan adaları için Türk vatandaşlarına sağlanacak vize muafiyeti gibi konuların ajanda da olacağı belirtiliyor.

Erdoğan-Putin görüşmesi ne zaman?

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasındaki temaslar için hazırlık yapıldığını ve iki liderin yakın gelecekte bir araya gelebileceğini söylerken henüz kesin tarihin belli olmadığını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mart ortasında 15.'si düzenlenen Geleneksel Büyükelçiler iftarında şu açıklamada bulunmuştu:

Özel sektör öğretmenleri eğitim nöbetine devam ediyor: ‘Eylemlerimizi kararlılıkla sürdüreceğiz’ Özel sektör öğretmenleri eğitim nöbetine devam ediyor: ‘Eylemlerimizi kararlılıkla sürdüreceğiz’

“Cuma günü Ukrayna Devlet Başkanı Sayın Zelenskiy'i İstanbul'da misafir ettik. Seçimler sonrasında da Rusya Devlet Başkanı Sayın Putin'i ağırlayacağız. Karadeniz'de seyrüsefer güvenliğini yeniden tesis etmek ve tahıl ticaretinin güvenli şekilde yapılmasını temin etmek amacıyla çalışıyoruz. Bölgede çatışmaları kızıştıracak, NATO'ya da sirayet etmesine sebep olacak her türlü adımdan uzak durulması gerektiği inancındayız. Savaşın kazananı, barışın kaybedeni olmayacağı düsturuyla Rusya-Ukrayna arasında barışın tesisi için gayretlerimizi devam ettiriyoruz.”

Muhabir: Selim Ercan