Cumhurbaşkanı Erdoğan, Adli Yargı Hakim ve Cumhuriyet Savcıları ile İdari Yargı Hakimleri Kura Töreni'nde konuştu. Yeni anayasanın gerekliliğine dikkat çeken Erdoğan, "Yargıdaki sorunu giderecek bir anayasa değişikliği için uzlaşma yolları arayacağız" ifadelerini kullandı.

CHP'li Ceyhan Belediye Başkanı Kadir Aydar'a 'siyasi yasak' cezası CHP'li Ceyhan Belediye Başkanı Kadir Aydar'a 'siyasi yasak' cezası

Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"Yargımızın da hala çözüm bekleyen sorunları sıkıntıları vardır. Bunların bir kısmı Anayasa'da yapılması gereken değişikliklerle ilgilidir. Bir kısmı da eski alışkanlıklardan kaynaklanmaktadır. Bu çerçevede adalet altyapımızı geliştirmek için başlattığımız reformları devam ettiriyoruz.

Yargılamaların makul sürede sonuçlandırılmadığı iddialarının, doğrudan Anayasa Mahkemesi yerine Adalet Bakanlığı'nda kurulacak tazminat komisyonu tarafından karara bağlanması öngörülüyor. Yürütmenin başı ve yasama organındaki en büyük gruba sahip partinin genel başkanı sıfatıyla bize düşen, yüksek yargı kurumları arasında çıkan tartışmalarda taraf olmak değil sorunu çözecek mekanizmaları işletmektir.

Yargıya dair belirli tartışmalarda, belirli tartışmalarda sokağın gösterilmesi siyasi kurumun asli görevini inkar etmektir. Biz yargıdaki sıkıntıları çözmenin de görevimiz olduğu bilincinde hareket ediyoruz. Çözümlerle milletimizin karşısına çıkmanın gayreti içindeyiz.

Yüksek yargı kurumlarımızın Anayasa'da belirtilen görev tanımları, sınırları ve onlara yüklenen misyonlar konusunda bir belirsizlik söz konusudur. Anayasamıza göre her birinin görev alanı farklı olan yüksek yargı kurumlarımız arasındaki ihtilafı gidermek mecburiyetindeyiz.

Anayasa değişikliği gerektiren hususlarda, mecliste dayanışma oluşturulması gerekiyor. Yeni bir anayasa ihtiyacı olduğunu dile getiriyoruz. Yaşadığımız her hadise, böyle bir anayasanın Türk demokrasisinin selameti açısından ne kadar gerekli olduğunu gösteriyor.

Danıştay’ın FETÖ’den ihraç edilen yargı mensuplarıyla ilgili verdiği karar, bazı hususların yeniden atılması gerektiğini ortaya koyuyor. Yargıdaki bu dağınıklığı ortadan kaldırmak için hem anayasa hem yasa konusunda çalışılması gerekiyor. Ülkemizin günün değil geleceğin de ihtiyaçlarını karşılayacak yeni bir anayasaya ihtiyacı olduğu ortadadır. Eğer bu konuda mecliste bir mutabakat temin edebilirsek, meseleyi kökten çözmüş olacağız. Yargıdaki sorunu giderecek bir anayasa değişikliği için uzlaşma yolları arayacağız."

Kaynak: Haber merkezi