AK Parti ve CHP liderleri 8 yılın ardından ilk kez bir araya geldi.  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel arasındaki görüşme sona erdi. Görüşme 1 saat 35 dakika sürdü.

Özel'in gündeminde emekli maaşları, asgari ücret, dış politika, belediye borçları ve dün işçilerin 1 Mayıs kutlamaları için Taksim'e çıkışının engellenmesi yer alıyor. Görüşme, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ana muhalefet partisi liderleri arasında cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçişten bu yana yapılacak ilk yüz yüze temas olması nedeniyle önem arz ediyor. Anayasa değişikliği, CHP'nin gündeminde yer almasa da AK Parti'nin öncelikleri arasında olması nedeniyle gündeme gelmesi bekleniyordu. 

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile CHP Genel Başkanı Özgür Özel arasındaki görüşmesi sona erdi. Görüşme, CHP’nin 47 yıl sonra birinci; AK Parti’nin ise 22 yıl sonra ilk kez ikinci parti olduğu tabloda gerçekleşecek olmasıyla da tarihi önem taşıyor. AK Parti ile CHP liderlerini de 8 yıl sonra bir araya getiren görüşme, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi yerine AKP Genel Merkezi’nde gerçekleşti. Yaklaşık bir buçuk saat süren görüşmenin ardından liderlerden herhangi bir açıklama gelmedi.  

Dört aylık genel başkanlık sürecinde 31 Mart seçim sonuçlarıyla partisini 47 yıl sonra büyük başarıya taşıyan Özgür Özel, bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan'la görüşüyor. Genel Merkezin kapısında AK Parti Genel Başkanvekili Mustafa Elitaş tarafından karşılanan Özel ve beraberindekiler, tokalaşmanın ardından içeriye geçti. İkili arasındaki görüşme  saat 16.04'te başladı.

AK Parti'den "boş sandalye" açıklaması

Görüşmede, Özel'in yanında eski Washington Büyükelçisi ve CHP Milletvekili Namık Tan da yer alırken, AK Parti heyetinden de Elitaş bulunuyor. Basına verilen toplu karede ise Erdoğan’ın yanındaki boş sandalye dikkat çekti. AK Parti’den yapılan açıklamaya göre; boş koltuk ve oturma düzeni herhangi bir anlam içermiyor. Odanın mevcut oturma düzeni korunarak Özel kabul edildi.

Görüşmenin gündem maddeleri

Bugün gerçekleşen tarihi görüşmenin ana gündem maddesi ise hükümetin, ülkenin kaderini şekillendirme noktasında ısrarcı olduğu yeni anayasa çalışmaları ve elbette seçim sonuçları. Erdoğan’ın CHP’nin desteğini beklediği, Özel’in ise “anayasaya tam sadakat” şerhi düştüğü yeni anayasa tartışmasının nasıl bir müzakereyle sonuçlanacağı merak konusu. CHP liderinin Erdoğan’ın masasına bırakacağı diğer gündemler arasında ise yargı krizi, ekonomik kriz, emekli maaşları ve hak ihlalleri de bulunuyor. 

CHP liderinin aylardır dile getirdiği “en düşük emekli maaşının asgari ücret seviyesine çekilmesi” önerisini de doğrudan Erdoğan’a iletmesi bekleniyor. Hayat pahalılığı, emekli ve memur aylıkları ve öğretmen atamaları gibi konular da diğer gündemler arasında.

Kaynak: Haber Merkezi