Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Oturumu'na katıldı. Erdoğan zirvenin ilk oturumuna katıldı.  

Bakan Bayraktar, Gürcistan Birinci Başbakan Yardımcısı ile görüştü Bakan Bayraktar, Gürcistan Birinci Başbakan Yardımcısı ile görüştü

Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'ne katılmak üzere gittiği ABD'nin başkenti Washington'daki temaslarını sürdürüyor. Zirvenin yapıldığı Walter E. Convention Center'a gelen Erdoğan, ABD Başkanı Joe Biden ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg tarafından karşılandı.

Karşılamanın ardından, NATO üyesi ülkelerin devlet ve hükümet başkanları aile fotoğrafı çektirdi. Aile fotoğrafında Erdoğan'ın yanında İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ile Britanya Başbakanı Keir Starmer yer aldı. Türkiye, 20 aylık gecikmenin ardından geçen ocak ayında İsveç'in NATO'ya katılım protokülünün onaylanmasının uygun bulunduğuna dair kanun teklifini TBMM'de kabul etmişti. İsveç, Rusya'nın 2022'de Ukrayna'yı geniş çaplı işgalinin ardından NATO'ya katılmak için başvuruda bulunmuş ancak talebi o sırada Türkiye ve Macaristan tarafından reddedilmişti. Türkiye'nin TBMM'de verdiği onayın ardından Macaristan da İsveç'in NATO üyeliğini onaylamış; katılım belgelerinin ABD'ye sunulmasının ardından İsveç resmen NATO üyesi olmuştu. 

Zirvenin ilk oturumunda, NATO'nun savunma ve caydırıcılık kabiliyeti ile savunma endüstrisiyle işbirliğinin geliştirilmesi gibi konuların ele alınması bekleniyor.

Stoltenberg: Ukrayna'ya destek sadaka değil, kendi güvenlik çıkarlarımız için

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, oturumun başlangıcında yaptığı konuşmasında, zirveye ev sahipliği yaptığı için ABD Başkanı Joe Biden'a şahsen teşekkür ederken, ittifakın 75. yıldönümünü kutlamak için 1949'da Kuzey Atlantik Antlaşması'nın imzalandığı Washington'dan daha "iyi bir yer" olmadığını söyledi. NATO Genel Sekreteri, NATO'ya en son katılan İsveç Başbakanı Ulf Kristersson'a "aileye hoş geldin" dedi. 

Zirvede bir araya gelen liderlerin "gelecekteki güvenliğimiz için kararlar alacaklarını" söyleyen Stoltenberg, Ukrayna mesajını da verdi. Stoltenberg, "Ukrayna'ya destek sadaka değildir. Bu bizim kendi güvenlik çıkarlarımız içindir" dedi. NATO şefi ayrıca NATO'nun ayrıca "Rusya, Çin, İran ve Kuzey Kore'nin artan ittifakına karşı koymak için" Hint Pasifik'teki ortaklıkları güçlendireceğini söyledi.

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg'in ardından konuşan ABD Başkanı Biden, NATO'nun 75 yıl önce "saldırganlığa ve saldırganlık korkusuna karşı bir kalkan yaratma umuduyla kurulduğunu" söyledi. 

Biden: İttifakın geride kalmasına izin veremeyiz

Joe Biden, NATO liderlerinin iki yıl önceki bir zirvede, caydırıcılık ve savunmalarını modernize etmek için bir plan başlattıklarını söyleyerek şu ifadeleri kullandı: 

"Bugün kendimize şu soruyu sormalıyız: Sırada ne var? Kalkanı daha güçlü hale getirmeye nasıl devam edebiliriz? Cevaplardan biri sanayi tabanımızı güçlendirmek olmalı"

ABD lideri, Rusya'nın savunma üretimi konusunda savaşa hazır bir durumda olduğunu ve "Çin, Kuzey Kore ve İran'ın da yardımıyla" silah, mühimmat ve araç üretimlerini "önemli ölçüde arttırdıklarını" söyledi ve "İttifakın geride kalmasına izin veremeyiz" mesajı verdi. 

Joe Biden, sözlerini NATO çapında savunma üretimini güçlendirme çabasının "dünyaya açık bir mesaj gönderdiğini söyleyerek tamamladı:

"Her NATO üyesi, ittifakı güçlü tutmak için üzerine düşeni yapmaya kararlıdır. NATO topraklarının her karışını savunabiliriz ve savunacağız ve bunu birlikte yapacağız"

Kaynak: Haber Merkezi