Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2023 yılı ihracat rakamlarını açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2023 yılı ihracatının geçen yıla göre yüzde 0,6 oranında arttığını, 255 milyar 809 milyon dolara ulaştığını ve  Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdığını söyledi.  Erdoğan,  2023 yılı ekim ayı itibarıyla yıllık hizmet ihracatının tarihi rekor seviye ile 99 milyar 254 milyon dolar olarak gerçekleştiğini bildirdi.

Ertdoğan,  son 5 aydır dış ticaret açığı ve cari işlemler açığının kalıcı olarak düşmeye başladığını gördüklerini belirterek, "Önümüzdeki dönemde iyileşmenin süreceğine inanıyoruz" ifadesini kullandı.

Erdoğan, "Yola çıktığımız 2002 yılında aylık ortalama 3 milyar dolar ihracat yaparken bugün aylık ortalama 21,3 milyar dolar ihracat gerçekleştiriyoruz" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Galatasaray ve Fenerbahçe arasında Suudi Arabistan’da oynanması planlanan Süper Kupa maçının iptaline ilişkin de "Türkiye'nin çıkarlarına yönelik açık bir sabotaj girişimi vardır. Nasıl daha önceki kirli senaryoları yırtıp attıysak bu oyunu da mutlaka boşa çıkaracağız" değerlendirmesinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından satırbaşları şöyle:

"Türkiye dostlarının sayısını artırmaya devam edecek"

"Türkiye merkezli ama küresel perspektifli bir anlayışla dış siyasetimizi şekillendirdik, bundan geri gidiş kesinlikle olmayacak. Doğal zenginliklerin yanı sıra bölgemiz dünya ticaret yollarının da tüm geneli itibariyle kalbinde bulunuyor. Dikkat ederseniz son dönemde patlak veren krizlerin ve gerilimlerin hemen hepsi ülkemizin yakın çevresinde yaşanmaktadır. Bu muhataralı tablo karşısında amacımız ülkemizin ticari kazanımlarını korumak ve geliştirmektir. Ülkemize uzanan hiçbir dostluk elini geri çevirmedik. Bize bir adıma gelene biz gerektiğinde koşarak gittik. Bundan geriye gidiş kesinlikle olmayacak. Türkiye dostlarının sayısını artırmaya devam edecek. Çeşitli art niyetli söylemlerle ülkemizi kardeş ülkelerden koparma girişimlerinin farkındayız.

"Türkiye'ye ve Türkiye'nin çıkarlarına yönelik sinsi bir operasyon var"

Türkiye dostlarının sayısını artırmaya devam edecek. Provokasyonlarla, art niyetli söylemlerle, ülkemizi bölgedeki ortaklarından, tarihi bağlarının olduğu kardeş ülkelerden koparma girişimlerinin farkındayız.

Sırf kökeninden dolayı insanlar horlanıyor, hakarete maruz bırakılıyor. İslam düşmanlığı ve yabancı düşmanlığına varan bir furya ile karşı karşıyayız. Burada Türkiye'ye ve Türkiye'nin çıkarlarına yönelik sinsi bir operasyon vardır.

"Muhalefet nefret siyasetine gönüllü figüranlık yapmaktadır"

Turizmi baltalamaya yönelik bir kampanya yürütülmüştü. Şimdi spor üzerinden oluşturulmaya çalışıldığını görüyoruz.

İslam düşmanlığına ve yabancı karşıtlığına varan bir furyayla karşı karşıyayız. Muhalefet aktörleri de bu nefret siyasetine gönüllü figüranlık yapmaktadır. Türkiye'nin çıkarlarına yönelik açık bir sabotaj girişimi vardır. Nasıl daha önceki kirli senaryoları yırtıp attıysak bu oyunu da mutlaka boşa çıkaracağız.

"2023 yılı ihracatımız 255 milyar 809 milyon dolara ulaşarak, Cumhuriyet tarihimizin rekorunu kırmıştır"

2023 yılı ihracatımız geçen yıla göre yüzde 0,6 oranında artışla 255 milyar 809 milyon dolara ulaşarak, Cumhuriyet tarihimizin rekorunu kırmıştır.

(255,8 milyar dolar ihracat) Bu rakamla Orta Vadeli Program'daki 255 milyar dolarlık ihracat hedefimizi de aştık

2023 yılı ekim ayı itibarıyla yıllık hizmet ihracatı tarihi rekor seviye ile 99 milyar 254 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Son 5 aydır dış ticaret açığı ve cari işlemler açığının kalıcı olarak düşmeye başladığını görüyoruz. Önümüzdeki dönemde iyileşmenin süreceğine inanıyoruz.

Yola çıktığımız 2002 yılında aylık ortalama 3 milyar dolar ihracat yaparken bugün aylık ortalama 21,3 milyar dolar ihracat gerçekleştiriyoruz.

Enflasyonu tekrar tek haneli rakamlara indirmeyi hedefliyoruz”

2024'te mal ve hizmet ihracatımızı 375 milyar doların üstüne çıkarabileceğimize inanıyoruz. Türkiye bunu başaracak güce fazlasıyla sahiptir.

CHP, tasarruf tedbirleri düzenlemesinin bazı hükümlerinin iptali için AYM'ye başvurdu CHP, tasarruf tedbirleri düzenlemesinin bazı hükümlerinin iptali için AYM'ye başvurdu

2023'de mal ve hizmet ihracatçılarımıza 11,6 milyar lira destek sağladık. İhracat desteklerine tahsis ettiğimiz bütçeyi 2024'te iki katına çıkartıyoruz.

2023'de mal ve hizmet ihracatçılarımıza 11,6 milyar lira destek sağladık. İhracat desteklerine tahsis ettiğimiz bütçeyi 2024'te iki katına çıkartıyoruz.

Amacımız, Türk ürünlerinin tanınmadığı, ihracatçımızın ayak basmadığı ülke bırakmamaktır

Mevcut desteklerimizi güçlendirirken, ihracatçılarımıza yeni destek paketleri, yeni hizmetler sunmanın hazırlıklarını yapıyoruz."

Kaynak: Haber Merkezi