Milyonlarca çalışanı ilgilendiren asgari ücretle ilgili ilk toplantı tarihi belli oldu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun ilk toplantısını 11 Aralık'ta yapacağını duyurdu.

Asgari ücrete tek zam yapılıp yapılmayacağı merak edilirken yanıt Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan geldi. Erdoğan, Birleşik Arap Emirlikleri ziyareti dönüşünde uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı. Cumhurbaşkanı'na hem asgari ücrete yüzde 35 oranında zam yapılacağı ve böylece asgari ücretin de 15 bin 393 liraya yükseleceğine ilişkin yapılan yorumlar hem de Bakan Işıkhan'ın tek zam açıklaması soruldu. Erdoğan sorulan soruya şu yanıtı verdi: "Asgari ücret artışı zaten biliyorsunuz yıl içinde bir kezdir. Bir kez verilecek zamla bu iş biter." 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamasından sonra Merkez Karar ve Yönetim Kurulu toplantısında konuşan Cumhur İttifakı ortağı BBP lideri Mustafa Destici, "Gördüğümüz kadarıyla burada Sayın Cumhurbaşkanımıza da yanlış bilgiler veriliyor. Asgari ücretin yılda bir kez belirlenmesi haksızlığına evet diyemeyiz. Asgari ücret yılda bir kez belirlenecekse yüzde 100 zam yapılmalıdır" dedi. 

Cevdet Yılmaz: Çocuklarımızı güçlü şekilde geleceğe hazırlamamız gerekiyor Cevdet Yılmaz: Çocuklarımızı güçlü şekilde geleceğe hazırlamamız gerekiyor

"Bundan sonra gelecek yönetimlere uyarı olur"

Destici, Türk Tabipler Birliği’ne ilişkin, “Bunlar, siyasi bölücülerle ve Türkiye karşıtı ne kadar yabancı kuruluş varsa, yerli gözüken yersizlerle ilgililer. Ve nihayetinde yargı bunlarla ilgili kararı verdi. Ve bunların tamamının görevlerine son verdi. İnşallah bundan sonra gelecek yönetimlere bu iyi bir uyarı ve ders olur. Aynı şekilde devam edecek bir yönetim gelirse artık orayı kapatmaktan başka yol kalmamış demektir. Mesleki siyasi bölücülerin dokunulmazlıkları süratle kaldırılması lazım. Ve yargıya gitmesi lazım. Hatta bizim gerekiyorsa yasamızda, yasalarımızda hatta anayasamızda bir değişiklik yaparak terörden yargılananlar, yargılama sonuçlanmamış dahi olsa milletvekili ya da belediye başkan adayı olamamalılar. Onun için bu düzenlemenin de yapılması lazım. CHP'nin yeni genel başkanı da siyasi bölücülük dili kullanır. ‘Kürtler bu ülkede az eşit demek’ ne demek? Bu büyük bir bölücülüktür, siyasi bölücülük. Bu milletin bir grubunu devletine karşı, ülkesine karşı harekete geçmeye davet etmektir. CHP'nin çiçeği burnunda yeni genel başkanı sayın Özgür Özel olmak üzere herkesi bu siyasi bölücülük dilinden uzak durmaya davet ediyorum” ifadelerini kullandı.

"Asgari ücret yılda iki kez belirlenmeli ya da yüzde 100 zam yapılmalı"

Asgari ücrete ilişkin de konuşan Destici, “Bu emeklilerimizin mağduriyeti giderilmelidir. Ve en düşük emekli maaşı minimum 15 bin TL'ye çıkarılmalıdır. Asgari ücret biliyorsunuz, 2 sene önce biz ısrarla, yılda bir tespit artış, efendim bu kadar enflasyonun yüksek olduğu bir ülkede işçi kardeşlerimize haksızlık oluyor. Ve yılda 2 kez yani ocak ve temmuzda tespit edilmesini teklif ettik. O dönem hükümetimiz bunu değerlendirdi ve uygulama öyle gerçekleşti. Şimdi yılda bir kez tespit edileceği söyleniyor. Gördüğümüz kadarıyla burada Sayın Cumhurbaşkanımıza da yanlış bilgiler veriliyor. Şimdi nasıl yılda bir kez tespit edeceksin, bunu da açıklamaları lazım. Bir, 6 aylık enflasyon var, yüzde 50 civarında. Bunu vereceksin. Peki bir kere tespit edeceksen, 2024 enflasyon beklentisi de yüzde 50. O zaman onu da vereceksin. Ve dolayısıyla da en az yüzde 100 arttırıyorsan tamam eyvallah. Ama yok sadece 6 aylık enflasyonu verip bir yılı belirlemeye çalışırsan bu işçinin alın terine el atmaktır. Yüzde 50 öngörülen enflasyon gerçekleşse bile ilk 6 ay bittiğinde ne olacak? Asgari ücretlinin maaşı yüzde 25 erimiş olacak. Onun için böyle bir haksızlığa biz ‘evet’ diyemeyiz, uyarmak zorundayız. Eğer tamam bir kere belirleyeceksen 6 ay enflasyon farkını verirsin, 2024 yılının beklenen enflasyonunu verirsin yüzde 100 arttırırsın. Yani öbür taraftan hala 5 siyasi partiye 10 milyara yakın parayı vereceksin; ama burada emekliden, asgari ücretliden ne kadar kısabilirim bunun hesabını yaparak, bununla bütçeyi dengelemeye çalışacaksın, Sayın Şimşek böyle olmaz, bu adaletli olmaz. Eğer bütçeyi dengelemek istiyorsanız çok basit. Vergi dilimlerini düzenlersiniz. Çok kazanandan çok vergi alırsınız. Vergi ödemeyenlerin peşine düşersiniz. O zaman gör bak bakalım kasa nasıl oluyor. Bütçe açığı diye bir şey kalıyor mu bakalım o zaman?” dedi.

Kaynak: