Ülkesinin EURO 2016’yı kazanmasında büyük pay sahibi olan Ronaldo, EURO 2024 elemelerinde 10’da 10 yapan Portekiz’in skor yükünü çeken önemli bir aktördü.

BBC Sport, Ronaldo'nun muhteşem EURO kariyerini inceledi, hangi rekorlara sahip olduğunu ve EURO 2024’te kırabileceği rekorlara göz attı.

Ronaldo'nun kırdığı rekorlar neler?

Portekizli süper yıldız, ilk Avrupa Şampiyonası’na henüz 19 yaşındayken çıktı. Sonra da ülkesinin üst üste katıldığı beş Avrupa Şampiyonası’nda da forma giydi.

Bu haliyle ülkesini beş Avrupa Şampiyonası’nda temsil eden tek futbolcu. Sakatlanmaz ya da başka bir aksilik olmazsa da önümüzdeki günlerde bu sayıyı altıya çıkaracak.

1-82

İlk Avrupa Şampiyonası maçına 12 Haziran 2004’te ev sahibi oldukları turnuvada Yunanistan’a karşı çıktı. Portekiz’in 2-1 kaybettiği maçta ilk golünü attı.

Seri penaltı atışları hariç, EURO'larda 14 gol attı. EURO 2004'te iki, EURO 2008'de bir, EURO 2012 ve 2016'da üç, EURO 2020'de de beş gol attı. Bu goller de onu turnuvanın en skorer oyuncusu yaptı.

Pandemi nedeniyle 2021 yılında yapılan EURO 2020’de Portekiz’in ilk maçında Macaristan’a karşı iki gol kaydeden Ronaldo, Michel Platini’ye ait olan dokuz gollük rekoru geride bıraktı. Platini’nin kaydettiği dokuz golün tamamı Fransa’nın 1984’te kazandığı şampiyonlukta gelmişti.

İngiliz Alan Shearer ve Fransız Antoine Griezmann'ın yedişer golü bulunurken, aralarında İngiltere'den Wayne Rooney, Fransa'dan Thierry Henry ve Hollanda'dan Ruud van Nistelrooy'un da bulunduğu sekiz oyuncunun altı golü var. Belçika'dan Romelu Lukaku ve İspanya'dan Alvaro Morata ise EURO 2024’te forma giyecekleri maçta attıkları altı golün üstüne çıkmaya çalışacak.

Ronaldo, birden fazla Avrupa Şampiyonası’nda üç ya da daha fazla gol atan tek futbolcu olma rekorunu da elinde bulunduruyor.

2-74

Portekizli yıldız 2016 finalinde Fransa’yı yendikleri maçın 25'inci dakikasında sakatlanmış ve gözyaşları içinde sahayı terk etmişti. Takımın başındaki Fernando Santos ile birlikte saha kenarından futbolculara talimatlar yağdırmıştı.

Olağanüstü bir şekilde son beş turnuvanın tamamında, bir maç hariç Portekiz’in oynadığı tüm maçlarda forma giydi. EURO 2008'de gruptan çıkmayı garantileyen Portekiz’in İsviçre'ye karşı oynadığı son grup maçında dinlendirilmişti.

Ronaldo, Avrupa Şampiyonası kariyerinde 25 maça çıkarak bir başka rekoru da elinde bulunduruyor. Vatandaşları Joao Moutinho ve Pepe ise 19'ar maçla bu rekoru takip ediyor.

1980’den beri hiç kimse Ronaldo’nun gol girişimi sayılarına da yaklaşamadı. Portekizli yıldız 137 şut denemesinde bulunurken, Henry 52, Fransız Zinedine Zidane ve Hollandalı forvet Dennis Bergkamp da 48’er şut denemesi bulunuyor.

Ronaldo, EURO 2024’te başka hangi rekorları kırabilir?

Böylesi büyük başarılara imza atan Ronaldo, öte yandan henüz tüm hücum rekorlarını elinde tutmuyor.

Bunlardan birisi de en çok gol pozisyonuna giren futbolcu rekoru. 1980’den beri bu rekor, 42 gol pozisyonu ile başka bir Portekizlinin, Figo’nun elinde. Ronaldo 41 gol pozisyonu ile Figo’nun yalnızca bir sayı gerisinde.

Almanya’da Mesut Özil 40, Çek Cumhuriyeti’nden Karel Poborsky 39 ve Fransa’dan Zidane 38 gol pozisyonuna girdi.

Manchester United'ın eski kanat oyuncusu Poborsky altı asist yaptı. Bu sayı Ronaldo’nunki ile aynı. Ronaldo’nun kaydedeceği asist veya asistler bu rekoru tek başına yakalaması anlamına gelecek.

Belçika’nın orta saha oyuncusu Kevin de Bruyne’nün ise beş asisti var. Dolayısıyla o da Almanya’daki turnuvada bu sayının üstüne çıkmaya çalışacak.

Ronaldo 39 yaşında olmasına rağmen Portekiz kadrosundaki en yaşlı oyuncu değil; bu onur takım arkadaşı Pepe'ye ait.

41 yaşındaki savunma oyuncusu Pepe’nin gol atmaması halinde Ronaldo turnuva tarihinin en yaşlı golcüsü olabilir ve bu rekoru Avusturyalı Ivica Vastic'in (2008'de Polonya ile 1-1 berabere kaldıkları maçta gol attığında 38 yıl 257 gün yaşındaydı) elinden alabilir.

Ronaldo, bu turnuvada Portekiz’in finale çıkması durumunda bir EURO finalindeki en yaşlı golcü unvanını da ele geçirebilir. Bu rekor şu anda, üç yıl önce İngiltere'ye karşı 34 yaşında gol kaydeden ve geçen sezon Fenerbahçe formasıyla futbola veda eden İtalyan Leonardo Bonucci'ye ait.

Portekiz bu turnuvada Çek Cumhuriyeti, Türkiye ve Gürcistan ile F Grubu'nda yer alıyor. Olur da Portekiz 2016'daki gibi kupayı kazanırsa, Ronaldo, 2008 ve 2012'de İspanyol Iker Casillas'tan sonra ülkesine iki Avrupa şampiyonluğu kazandıran ikinci kaptan olacak.

3-56

Dünya sıralamasında altıncı olan Portekiz, nispeten kolay bir grupta. Gruptaki rakiplerinin hiçbiri sıralamada ilk 35’te değil. Çek Cumhuriyeti 36’ncı, Türkiye 40’ıncı ve Gürcistan’da 75’inci sırada.

Ronaldo, EURO 2020’de attığı beş golle, tek bir EURO'da beş ya da daha fazla gol atan dokuz futbolcudan biri oldu. Yalnızca 1984'te dokuz gol atan Platini ve 2016'da altı gol atan Fransız Antoine Griezmann daha üretken turnuvalar geçirdi.

Manchester United ile İngiltere'de, Real Madrid ile İspanya'da ve Juventus ile İtalya'da birçok kez lig şampiyonu olan Ronaldo, Portekiz milli formasıyla 206 maçta 128 gol attı. Ronaldo, 47 farklı ülkeye karşı (penaltı atışları hariç) ağları havalandırdı.

Çek Cumhuriyeti'ne karşı iki golü var ama henüz Türkiye ya da Gürcistan'a karşı gol atamadı. Eğer Portekiz grupları geçerse, Ronaldo turnuva sonuna kadar 50 ülkeye karşı gol atmış olabilir.

Ronaldo'yu gelecekte neler bekliyor?

Beş kez Ballon d'Or kazanan ve şu anda Suudi Arabistan takımı Al-Nassr'da oynayan Ronaldo, Eylül ayında kariyerindeki 850 gol barajını geçti.

Futbolun gelmiş geçmiş en iyi fiziksel atletlerinden biri olarak kabul edilen Ronaldo, ülkesi için daha da uzun süre devam edebilir mi?

Ronaldo, Kanada, Meksika ve Amerika Birleşik Devletleri'nde düzenlenecek olan 2026 Dünya Kupası’nda 41 yaşında olacak. Bu zamana kadar çıktığı Dünya Kupası maçlarında ise yedi gol kaydetti. Eğer olur da 2026’da forma giyerse bu gol sayısını artırmak isteyecek.

Bunun ardından EURO 2028 ise İngiltere ve İrlanda'da. Ronaldo için bu mümkün olabilir mi? Kim bilir… Ama ne olursa olsun Avrupa'daki olağanüstü rekorlar biraz daha zorlanacak.

Galatasaray yeni sezon hazırlıklarına devam etti Galatasaray yeni sezon hazırlıklarına devam etti

Kaynak: BBC Türkçe