Kardiyoloji Uzmanı Dr. Köse, Covid sonrası genç yaştaki hastalar başta olmak üzere kalp krizi geçirenlerin sayısında artış olduğunu söyledi. Genç yaşta geçirilen kalp krizlerinde ise ölüm riskinin yaşlılara göre çok daha yüksek olduğunu ve bu nedenle en önemli olanın hasta kalp krizi geçirmeden önce kalp hastalığını tespit ederek önlem almak olduğunu aktaran Köse, "Modern yaşamın getirdiği yaşam tarzı değişiklikleri, stres, hareketsizlik, obezite, sigara gibi faktörler de genç kalp krizlerindeki artışın olası nedenleri arasında" diye konuştu.
Yapay zeka ile dört dakikada erken tanı mümkün
Dr. Köse, yapay zeka destekli teknolojiler sayesinde artık kalp hastalıklarının hiçbir bulgu vermediği asemptomatik safhada dahi tespit edilerek kalp krizlerinin önlenebileceğini vurguladı. Dr. Köse, "Bu amaçla Cardisio isimli Almanya’da geliştirilen ve Türkiye'de de kullanılmaya baslanan tetkik ile sadece dört dakikada hiçbir yan etki olmadan ağrısı ve ilaçsız şekilde kalp krizi riski tespit edilebilir" ifadelerini kullandı.
Bu teknolojiyi Türkiye’ye getiren CardiCare şirketinin COO’su Turabi Aydemir ise şunları kaydetti:
“Ben de kalp krizi geçirdim”
"Ben de hiçbir şikayetim yokken 35 yaşında kalp krizi geçirmiş ve sonrasında Dr. Özkan Köse'nin acil müdahalesi ile stent takılarak hayata dönmüş birisiyim. Bu olaydan sonra hep 'Neden hiçbir şikayetim yokken kalp krizi geçirdim ve bunu önlemenin imkanı var mıydı' diye düşündüm. 25 yıllık medikal sektör geçmişimde ani kalp krizlerinin önüne geçebilecek teknolojiler araştırdım ve nihayetinde Cardisiography tetkikini tespit ettim. Şu an bütün motivasyonumuz Cardisiography’yi halkımızın istifadesine sunarak, insanların benim gibi genç yaşta kalp krizi geçirmesinin önüne geçmek."