Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde 6 yıl önce meydana gelen ve 7’si çocuk 25 kişinin hayatını kaybettiği ve 328 kişinin yaralandığı tren kazasıyla ilgili davada bugün karar açıklandı. 4 kamu görevlisi, taksirle ölüme sebebiyet vermek suçundan tutuklanarak cezaevine gönderildi. Mahkeme toplam 9 sanığa 8 yıl 4 ay ile 17 yıl 6 ay arasında hapis cezaları verdi.

Tren faciasında 14 yaşındaki kızı Bihter Bilgin’i, kız kardeşleri Emel Duman ve Derya Kurtuluş’u ve 5 aylık yeğeni Beren Kurtuluş’u kaybeden Zeliha Bilgin, 6 yılın ardından sonuçlanan kararı değerlendirdi.

Kahramanmaraş’ta bir kadın hastaneyi pompalı tüfekle bastı Kahramanmaraş’ta bir kadın hastaneyi pompalı tüfekle bastı

“Derin bir nefes aldık”

Çorlu tren faciasında yakınlarını kaybeden ailelerin bugün ‘derin bir nefes’ aldığını ifade eden Bilgin, “Heyet siyasi baskıya rağmen güzel bir karar çıkardı. Ancak bugün bu dava bitmedi. Daha yeni başlıyor. Yöneticileri yargı karşısında yüz yüze görene kadar biz aileler asla pes etmeyeceğiz. Biz aileler, bugün heyetten ‘adalet’ çıktığını gördük” dedi.

“Süreci takip edeceğiz”

“Biz bu 6 yılda adalet yolunda on kişi de yürüdük, binlerce de yürüdük” diyen Bilgin, dava öncesi çok sayıda insanın adliye binasında toplanmasının ‘gurur verici’ olduğunu söyledi. Bilgin, “Bundan sonraki süreçte biraz dinleneceğiz. Bu sürecin nasıl devam edeceğini takip edeceğiz. 4 kişi içeri alındı ama İsa Apaydın ve Ulaştırma Bakanı hakkında ne yapacağız, nerelere başvuracağız takip edeceğiz” dedi.

“Biz yıllarca mücadele ettik”

6 yıldır verdikleri mücadelenin Çorlu davasının sonuçlanmasında önemli bir etken olduğunu belirten Bilgin, “Bu akşam cennetteki meleklerimiz rahat bir uyku uyusun. İhmaller göz önündeydi. Katliamın ilk olduğu dakikalardan itibaren adaletsizlik yüzümüze gün yüzü gibi vurmuştu.  Bizim evlatlarımız oradayken delilleri kapatmak için çeşitli materyaller istemişlerdi. Alelacele heyet atamışlardı. Heyetin verdiği raporda ‘sanatsal’ yapı ortaya çıkmıştı. Suçlu ‘yağmur’ denmişti. Biz bunlarla raporlar sunarak mücadele ettik” dedi.

“Bir 6 yıl daha koşarız”

“Birinci Bölge Müdürü’nün böyle bir ceza alması gerçekten bizi memnun etti. Bu dava için tabii ki yeterli değil. Bir 6 yıl daha bu davanın peşinde koşmak gerekiyorsa bir 6 yıl daha koşarız” diyen Bilgin, yakınlarını kaybeden ailelerin dava sonucundan ‘memnun’ olduğunu ifade ederek sözlerini sonlandırdı.

Muhabir: Nur Kaplan