Haber: Halide Tonga

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 2023-2024 Eğitim ve Öğretim Yılı Çalışma Takvimi açıklandı ve buna göre, okullar 11 Eylül tarihinde açılacak ve yeni eğitim öğretim yılı başlayacak.

Okullarda kayıt ve nakil işlemleri de bu doğrultuda başladı. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, özel okullarda kayıt ve nakil işlemlerinde uygulanan öğrenci seçimine yönelik zeka testi uygulamasının artık yapılamayacağını bildirdi.

Deprem bölgesinde eğitim öğretimin aksaması nedeniyle eğitim hayatı olumsuz etkilenenlerin sayısı da fazla oldu. Bakan Tekin, deprem bölgesiyle ilgili "11 Eylül tarihi itibarıyla öncelikle bu 11 ilde eğitim-öğretim dönemini sorunsuz bir şekilde başlayabilmesi için alınması gereken tedbirleri aldık. İnşallah orada sorun yaşamadan eğitim- öğretim sürecini başlatmış olacağız” dedi.

Çocukların ilk defa okula başlama heyecanı, okul korkusu, okula başlama konusunda çocukların sağlıklı yaşı, zeka testlerinin özel okullarda artık uygulanamayacak olması, ailelerin çocuklarına vereceği eğitim desteği gibi konularda Aile Danışmanı, Pedagog ve Eğitmen Ali Dolgunyürek Elipshaber’in sorularını yanıtladı.

Bir okulda ve sınıfta her seviyeden çocuk olmalı

Özel okulların zeka ya da performans sınavları ile ilgili öğrenci alımlarının kaldırılması konusundaki kararı nasıl buldunuz?

Bakanlığın kararı olumlu. İster özel ister kamu okulu olsun her okulda ve sınıfta her seviyeden çocuk olmalı. O zaman şu soruyu da Bakanlığa sormak gerekir; devlet okullarına neden LGS ile öğrenci alıyorsunuz? Neden nitelikli ve niteliksiz, proje okulları vardır? Türkiye’de bu yıl LGS’ye 1 milyon 30 bin 195 öğrenci girdi. Bu öğrencilerden sadece 200 bini fen, anadolu, sosyal bilimler, proje okullarına yerleşti, geri kalanlar mahalledeki okullara kayıt edildi. Burada da bir sınıflama oldu. Burada da devlet sınav yaparak öğrenci seçti. Kendisinin yaptığı doğru ise bu özel okullar için neden doğru değil, LGS doğru değilse neden Bakanlık bunu uyguluyor?

Pedagog-Ali-Dolgunyürek

İnce kas gelişimi tamamlanan çocuklar okula başlamalı

Sorunsuz bir eğitim için okula başlama yaşı kaç olmalı? Çocuğun okula erken ya da geç başlamasının avantaj ve dezavantajları var mı?

Eğitimde sorunlar bitmez ancak okula başlama yaşı erken olursa özellikle ince kas gelişimi yeterince gelişmemiş ise okuma-yazma aynı anda öğretildiği için çocuklar yazmaktan bitkin düşüyorlar okuldan soğuyorlar. Bu nedenle okula başlamadan önce mutlaka okul olgunluk ölçekleri uygulanmalı. Çocuğun sayı, kelime, örüntü, ses algısı ve ince kas gelişimine bakılmalı ve ona göre okula başlatılmalıdır. Aksi durumda zihinsel yeterlilik okula başlamak için yeterli değildir. İnce kas gelişimi tamam ise çocuklar çok daha başarılı ve kendilerine güvenleri gelişerek devam ediyorlar.

Okula geç başlamak avantajdır

Okula geç başlamak her zaman çocuk için avantaj oluşturur. Hem beyin olarak hem beden olarak emsallerine göre önde olacaktır.

Okula erken başlamak çocuğu zorluyor, oyun çağında bir çocuğun daha ilkokulda zorlanması çocuğun okula, eğitime bakışını olumsuz etkilemektedir.

Güvenli bağlanma yaşayan çocuklarda ebeveynden ayrılık normal karşılanır

Okulun ilk günlerinde çocuklardaki ayrılık korkusu nasıl aşılmalı?

Güvenli bağlanma (0-7 yaş arasında) varsa, çocuk ve ebeveyn arasında ayrılık normal karşılanır çocuklarda. Çocuk bilir ki akşam eve gidecek. Okul güvenli bir yer. Bazı çocuklar güvensiz, kaygılı bağlanma yapmış ise o zaman çocuk anne-babaya bağımlı hale gelir ve bu durum okula gitmeyi zorlaştırır. Bunu aşmak için pedagog ve psikolog desteği almak gerekir. Güvenli bağlanmayı sağlayan çocuklar okula başlamadan bir hafta önce çocuk öğretmeni ile tanışır ve okul gezdirilirse daha ilk günden okula alışırlar.

Çocukla birlikte sınıfa girmek asla doğru değildir

Okul sendromu nedir? Anne baba okul sendromu olan çocuğu nasıl anlar?

Okul sendromu çocuğun okula gitmek istememesidir. Bunun birçok nedeni olabilir. Güvensiz bağlanma, anne babayı kaybetme, anne babaya bağımlı olma, kendini güvende hissetmeme vb. Bunlar çocuk için ciddi sorunlardır. İlk defa evden ayrı kalacak, tanımadıkları çocuklar ile görüşecek olmaları kaygıyı artırır. Okulun ilk günü çocuğu okula bırakmalı ve çıkış saatinde zamanında çocuk alınmalıdır. Çocukla birlikte sınıfa girmek asla doğru değildir. Okulda beklemek doğru değildir. Bu davranışlar okula alışmayı geciktirecektir. Okuldaki psikolog ya da psikolojik danışmanlardan yardım istenmelidir. Bu çözüm olmaz ise bir uzmandan destek alınması önerilir.

Aileler olgunluk testi yaptırmalı, ödevlerini yapmamalılar ve zamanında okuldan almalılar

Çocuğu birinci sınıfa başlayacak olan ailelere neler önerirsiniz?

Okul olgunluk testini mutlaka yaptırın bilime göre çocuğun okula gidip gitmeyeceğine uzman desteği ile karar verin.  Okula başlamadan bir pedagog gözleminden geçsin çocuk. Varsa olumsuz durumlar çözümler bulunsun.

Çocuğu okula bırakın oradan ayrılın, okul çıkışı tam zamanında çocuğu alın, sakın gecikmeyin yoksa çocuk kaygılanır.

Çocuğun ödevlerini siz yapmayın. Hatta ilkokulda ödev verilmesi Bakanlıkça istenilmez. Öğretmen çok ödev veriyorsa bunu engelleyin. Çocuk ödev yaparken başında durmayın.

Kıyaslama veya ödüllendirmeler yapmayın

İlkokul, okuma yazma ve dört işlemin öğrenildiği bir dönemdir. Okuma ve yazma ilk iki yılda, dört işlem ise son iki yılda gerçekleşir. Özellikle birinci sınıfta çocukların aralık ayında okumayı öğrendiklerini görüyoruz. Bu çok erken bir dönem. Yılın sonuna doğru yavaş yavaş öğrenmeli çocuklar. Her çocuğun öğrenmesi kendine has olduğu için asla başka çocuklar ile kıyaslama yapmayın. Zekası ile ilgili olumsuz değerlendirmelerde bulunmayın.

Çocuğa okuma ve yazma ve ödevleri yapması ile ilgili ödüllendirmeler yapmayın. Okul sorumluluğu çocuğundur.

Çocuğun hayalleri üzerine konuşun. Bu hayallerine kavuşmanın yollarından birinin de eğitim olduğu mesajını verin.

Editör: Halide Tonga