Osman Kavala, şu an Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi gündeminde olan dosyasına ek Türk mahkemeleri önünde kesinleşmiş yargı kararının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) birçok maddesini ihlal ettiği ve AİHM tarafından hükmedilmiş ihlalin sürdüğü gerekçesiyle 18 Ocak’ta ikinci kez Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvurmuştu.
Çok sayıda kuruluş AİHM’e başvuruda bulundu
Türkiye’nin bu başvuruya ilişkin görüş ve savunmasını önümüzdeki günlerde Strasbourg’a iletmesi bekleniyor. Çok sayıda kuruluş bu ikinci davaya dahil olmak için AİHM’e başvuruda bulundu. DW Türkçe’nin haberine göre o kurumlar arasında Türkiye Barolar Birliği, İfade Özgürlüğü Derneği, İnsan Hakları İzleme Örgütü (Human Rights Watch), Uluslararası Hukukçular Komisyonu’nun yanı sıra Amerikalı aktör George Clooney ve eşi insan hakları avukatı Amal Clooney’nin eşinin kurduğu Clooney Vakfı da var.
Ne zaman açıklanacağı bilinmiyor
Clooney Vakfı’nın müdahillik başvurusu AİHM tarafından kabul edildi. Vakıf bu kapsamda dava sürecinde AİHM’e görüş belgesi iletecek. Clooney Vakfı’nın destekçileri arasinda Bill ve Melinda Gates Vakfı, Microsoft, Versace Vakfı, Smith Aile Fonu, Amerikan Barolar Birliği ve Uluslararası Barolar Birliği bulunuyor. Müdahil kuruluşlar ikinci dava sürecinde Osman Kavala’nın yanında saf tutacak. Bu da ikinci dava sürecinin uluslararası planda daha fazla yankı yapacağı şeklinde okunabilir. İkinci davaya ilişkin olarak AİHM tarafından Strasbourg’da bir duruşma düzenlenip düzenlenmeyeceği ve kararın ne zaman açıklanacağı henüz bilinmiyor.
Kavala’nın avukatı Komite’den adım atmasını istedi
Bu arada Kavala hakkında AİHM tarafından 10 Aralık 2019’da açıklanıp 11 Temmuz 2022’de onaylanan kararın icra süreci gelecek hafta bir kez daha Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi gündemine gelecek. AİHM’nin kararını uygulamaması sebebiyle Türkiye’yi denetim sürecine alan Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’ndeki görüşmelere de bu hafta devam edilecek.
Kavala’nın avukatı, AİHM’nin Osman Kavala kararlarının Türkiye’de Anayasa Mahkemesi (AYM) tarafından tam ve ivedilikle uygulanması ve Kavala’nın ne zaman ve nasıl serbest bırakılacağına dair ‘net bir takvim’ sunması için Bakanlar Komitesi’nin Ankara’ya çağrıda bulunmasını da istiyor.
Kavala’nın avukatı, toplantılar öncesi Komite’ye gönderdiği tutum belgesinde AİHM kararına rağmen Ankara’nın şimdiye kadar hiçbir önlem almadığına dikkat çekerek, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi’nin (AKPM) karar gereği Tamamlayıcı Ortak Prosedür başlatılması talebinde bulundu.
Prosedür öncelikli olarak ilgili devletle diyalog ve işbirliğini hedefliyor. Bugüne kadar hiçbir üye devlete uygulanmayan prosedür, işletilmesi halinde üç aşamalı bir plana dayanıyor. Planın ilk aşaması ilgili devletle üst düzey temaslar öngörüyor. Bu temaslar sonuç vermezse, ilgili devletin kendisine verilecek süre çerçevesinde somut önlemler alması için Avrupa Konseyi Genel Sekreterliği tarafından bir yol haritası hazırlanması öngörülüyor. Bu aşamanın da sonuç vermemesi halinde üyelikten kaynaklanan yükümlülüklerini ciddi surette ihlal eden devletin temsil hakkından bir süre mahrum edilmesi ve/veya Bakanlar Komitesi tarafından üyelikten çekilmeye davet edilmesi gündeme geliyor. Komitenin, kendi içinde yeterli çoğunluğu sağlayabilmesi halinde ilgili devleti üyelikten çıkarma yetkisi de bulunuyor.