Çin, bir yıl vadeli politika faiziyle finansal sisteme 2016 sonlarından bu güne en yüksek nakdi enjekte ederek ekonomiye desteğini yükseltti.

Çin Merkez Bankası (PBOC) orta vadeli borç verme penceresi yoluyla 1,45 trilyon yuan (200 milyar dolarlık) nakit sundu. Bu rakam kasım ayında vadesi gelen miktardan 600 milyar yuan daha fazla bir büyüklüğe sinyal verdi. Net enjeksiyon son 7 yılın en yüksek miktarı olarak kaydedilirken, kredi faiz oranı yüzde 2,5'te sabit tutuldu.

Pekin bir yandan zayıf emlak piyasasından dolayı sarsılan ekonomisini desteklemeye çalışırken diğer yandan ABD ile arasındaki geniş para politikası farkından dolayı yuanın daha çok değer kaybetmesini engellemek gibi bir ikilemle karşı karşıya kaldı. Son gelen karışık ekonomik veriler büyümeyi güçlendirmek amacıyla politika eylemi ihtiyacını destekliyor.

Ekonomistler ağustos ayında cari fazla öngördü Ekonomistler ağustos ayında cari fazla öngördü

Standard Chartered Çin Makro Stratejisi Başkanı Becky Liu, "Likidite enjeksiyonunun seviyesi piyasa beklentisinin ötesine geçti" değerlendirmesinde bulundu. Liu, PBOC tarafından bir zorunlu karşılık oranı indiriminin mümkün olduğunu fakat zamanlamanın artık düşük kesinliğe sahip olduğunu açıkladı.

PBOC bu yıl Mart ve Eylül aylarında 25'er baz puanlık hamlelerle zorunlu karşılık oranlarını iki kez düşürmüştü. Banka talebi canlandırmak amacıyla ılımlı politika faizi indirimlerine gitmişti.

Son likidite arzı önceki ay Pekin'in afet yardımı ve iklime dair projeleri finanse etmek amacıyla bu yıl 1 trilyon yuan değerinde ilave devlet tahvili ihracını onaylamasıyla ortaya çıkan kıt likidite endişelerinden sonra geldi.

Editör: Deniz Dalgıç