BBC News'ter yer alan habere göre, Çin’de dondurucu hava koşulları nedeniyle ölüms sayısının artabileceği düşünülüyor. Şu ana kadar yüzlerce yaralı var ve 5 binden fazla bina hasar gördü.  Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Çin'in en yoksul ve çeşitlilik açısından en zengin kesimlerinden olan bölgeye binlerce kurtarma ekibinin gönderilmesini emretti. Devlet televizyonunda ve sosyal medya ağlarında yayınlanan görüntülerde depremle parçalanan köylerin yanı sıra yıkılan binalar ve evler de görülüyor.

Hava sıcaklığı -13 derece

Evlerinden kaçan sakinlerin alelacele kurulan tahliye kamplarında derme çatma ateşlerin başında toplandıkları da görüldü. Çin medyasında yer alan haberlere göre sıcaklıklar Salı günü -13 dereceye ulaştı.

Tek nefeste 16 katın tamamını inerek aşağı koştuk

Hayatta kalanlar, sarsıntıların "yükselen dalgalar tarafından savrulmak" gibi bir his uyandırdığını ve evlerinden hızla çıktıklarını hatırladıklarını aktardı. Qin isimli bir depremzede, "Ailemi uyandırdım ve tek nefeste 16 katın tamamını inerek aşağıya koştuk" dedi.

Gansu eyaletinde en çok etkilenen Jishishan ilçesindeki yerel yetkililer, bölgede 5 binden fazla binanın hasar gördüğünü söyledi. Çin medyası, Gansu kurtarma ekibinin bir yöneticisinin, geniş çaplı hasarı köylerdeki inşaat kalitesinin düşük olmasına (çoğu ev eski ve kilden yapılmış) bağladığını aktardı.

Gansu nerede yer alıyor?

Gansu, Tibet ve Loess platoları arasında yer alıyor ve Moğolistan ile sınır komşusu. Uzakta bulunan bu bölge, Çin'in en fakir yerlerinden biri fakat etnik açıdan da en çeşitli bölgelerinden biri. Depremin merkez üssü, Hui, Bonan, Dongxiang ve Salar halkının da aralarında bulunduğu birçok Çinli Müslüman gruba ev sahipliği yapan Linxia Hui Özerk Bölgesi idi.

Çinli yetkililer depremi 6,2; ABD ise 5,9 olarak tespit etti

Çinli yetkililer depremin Richter ölçeğine göre 6,2 büyüklüğünde olduğunu söylerken, ABD Jeolojik Araştırma Kurumu (USGS) 5,9 büyüklüğünde ve 10 km (6 mil) derinlik kaydettiğini söyledi. Yerel yetkililerin bildirdiğine göre yaklaşık 10 artçı sarsıntı meydana geldi.

Jishishan ilçesinde sakinler için bir tahliye kampı

Jishishan ilçesinde sakinler için bir tahliye kampı (Getty)

Sincan bölgesinde 5,5 büyüklüğünde deprem

Bugün Gansu'nun batısındaki Sincan ilinde de 5,5 büyüklüğünde bir deprem kaydedildi ancak herhangi bir can kaybı yaşanmadı.

Bölge genelinde elektrik ve su kaynaklarının kesintiye uğraması kurtarma çalışmalarını aksattı. Yetkililer, sıfırın altındaki koşullarda insanları kurtarmak için sınırlı sürelerinin kaldığını söylüyor.

Lübnan’da tüm yolcuların uçakta telsiz ve çağrı cihazı taşıması yasaklandı Lübnan’da tüm yolcuların uçakta telsiz ve çağrı cihazı taşıması yasaklandı

Başkan Xi, "arama ve kurtarma çalışmalarının yürütülmesi, yaralıların zamanında tedavi edilmesi ve kayıpların en aza indirilmesi için her türlü çaba gösterilmelidir" dedi.

China earthquake: More than 100 dead as tremor strikes Gansu

Çin depremlere yatkın bir bölgede 

Çin, bir dizi tektonik plakanın (özellikle Avrasya, Hint ve Pasifik plakalarının) buluştuğu ve depremlere özellikle yatkın bir bölgede bulunuyor. Geçen Eylül ayında, Sichuan eyaletinin güneybatısındaki 6,6 büyüklüğündeki deprem 60'tan fazla insanın can kaybına neden olmuştu. 

Gansu depremi, 2010 yılında Qinghai eyaleti Yushu'da meydana gelen ve neredeyse 2 bin 700 kişinin ölümüne yol açan yıkıcı depremden bu yana Çin'in gördüğü en ölümcül deprem oldu.

Editör: Halide Tonga