Reuters'de yer alan habere göre, Çin’de sağlık yetkilileri, geçen ay yaklaşık 500 viral enfeksiyon vakası tespit ettikten sonra 15 Eylül Cuma günü yaptığı açıklamada, maymun çiçeği ile Çin'in 20 Eylül'den itibaren Kovid-19 gibi bulaşıcı hastalıklarla aynı şekilde mücadele etmeyi planladığını söyledi.

Ulusal Sağlık Komisyonu (NHC) yaptığı açıklamada, Maymun çiçeğinin Kategori B protokolleri kapsamında yönetileceğini söyledi.

Bu kategori kapsamında Çin, toplantıların kısıtlanması, iş ve okulların askıya alınması veya bir hastalık salgını ortaya çıktığında bölgelerin kapatılması gibi acil önlemler alabilir. Kategori B bulaşıcı hastalıklarda şu anda Kovid-19, Aids ve Sars bulunuyor. 

Çin’de 20’den fazla ilde maymun çiçeği vakaları rapor edildi

NHC, "Eylül 2022'deki ilk ithal vakadan ve Haziran 2023'te yerel olarak bulaşan vakaların başlamasından bu yana Çin'de 20'den fazla ilde maymun çiçeği vakaları rapor edildi ve bu da devam eden salgınları ve 'gizli' bulaşmaları tetikledi." dedi.

Çin, bulaşıcı hastalıkları üç sınıfa ayırıyor; en üst düzey Kategori A, yetkililere hastaları ve yakın temasta bulundukları kişileri karantinaya alma yetkisi veriyor.

Çin, tüm şehirlerin karantinaya alınmasını da içeren neredeyse üç yıllık katı kısıtlamaların ardından 2022'nin sonunda Kovid-19'un yönetimini Kategori A'dan Kategori B'ye düşürdü.

Çin Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi'nin 8 Eylül'de yaptığı açıklamaya göre, Çin, ağustos ayında 501 yeni maymun çiçeği enfeksiyonu bildirdiğini ve ciddi vaka veya ölüm yaşanmadığını bildirdi.

İlk kez maymunlarda tanımlanan virüs, esas olarak enfekte bir kişiyle yakın temas yoluyla bulaşıyor.

Mayıs ayında Dünya Sağlık Örgütü maymun çiçeği hastalığının artık küresel bir halk sağlığı acil durumu olmadığını ilan etti.