Çin’in konut krizine yönelik son dönemde açıkladığı en radikal adımlardan biri olan ve kamunun doğrudan konut alımını içeren kurtarma planı pilot bölgelerde istenilen sonucu vermiyor.

Çin Merkez Bankası’nın aşırı arzı temizleme hedefiyle yerel yönetimlerin konut alımında kullanılacak 42 milyar dolarlık fonlamayı da içeren plan sekiz şehirdeki pilot programlarda gayrimenkul piyasasını istikrara kavuşturmada sınırlı etki yarattı.

ABD'de işsizlik maaşı başvuruları 213 bine geriledi ABD'de işsizlik maaşı başvuruları 213 bine geriledi

Bu programlara ayrılan fonlamaların sadece belirli bir kısmı sağlandı. Mevcut envanteri satın almanın, farklı paydaşların çıkarlarını dengelemek için çok sayıda müzakereyi gerektirdiğine dikat çeken BNP Paribas Çin Başekonomisti Jacqueline Rong “Bunun farkında olan Pekin yönetimi ihtiyatlı davranıyor. Programa katılımı gönüllü tutuyor ve satın alınacak konut sayısı için hedef koymaktan kaçınıyor” değerlendirmesini yaptı.

Çin Merkez Bankası pilot programlar için 100 milyar yuan (13,8 milyar dolar) kota ayırdı. Bu miktarın ne kadarının fonlamada kullanıldığı ise bilinmiyor. Program kapsamında Çin Merkez Bankası yüzde 1,75 faiz ile fonlama sağlarken bankalar yerel otoritelere bu kaynağı yüzde 3 veya daha az faizle sağlamak zorunda.

Ancak aralarında Sun Binbin’in de olduğu Tianfeng Securities analistleri Beijing, Guangzhou ve Shenzhen gibi büyük şehirlerde kira getirilerinin bu oranın altında olduğunu hesaplıyor.

Kaynak: Bloomberg