Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu, 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimine ilişkin kesin sonuçların Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından açıklanmasını takip eden üçüncü günde saat 14.00'te çağrısız olarak toplanacak. Vekiller toplantı öncesinde bir yandan mazbata almak için plan yaparken, diğer yandan Ankara'ya uyum sağlama çabasına girişti.

En büyük ihtiyaçlardan biri de kalacak yer sorunu. Şimdilik otel, misafirhane gibi çeşitli seçenekleri kullanan, gel-git yapan vekiller, ev için de mesai harcıyor. Vekillerin aileleri, Ankara'nın Meclise yakın semtlerinde ev arayışına girişti.

Favori semtler Kavaklıdere, Ayrancı, Oran

Emlak uzmanı Salim Taşçı, Elips Haber’e yaptığı açıklamada, yeni seçilen vekillerin ev arayışında olduğuna dikkat çekti.  Taşçı, “Milletvekillerinin ahbapları ev bakıyor. En çok Meclise yakın yerlerden ev bakıyorlar. Fakat Meclise yakın bölgelerde pek fazla ev yok. Kavaklıdere, Ayrancı gibi Meclise yürüme mesafesinde olan bölgelerden de ev bakan var” dedi.

Kira fiyatları 8 ila 25 bin arasında

Ev arayan milletvekili yakınlarının taleplerine de değinen Taşçı, “5+1 gibi büyük evler isteyen olmuyor, genellikle 3+1 gibi mütevazı evler aranıyor.  Kavaklıdere, Ayrancı gibi bölgelerde 3+1 evde oturmak isteyen birisi için 8-11 bin TL’lik bir bütçe yeterli olur. Lüks bir ev isterlerse Oran gibi bölgelerde kiralar 25 bin TL’den başlıyor” diye konuştu.

“Arı kovanına çomak sokuldu, evi boşalan mal sahipleri yine sınır gelir diye fiyatları yükseltti”

TBMM Genel Kurulunda konut kira artışlarının bir önceki kira yılına ait bedelin yüzde 25'ini geçmemesine ilişkin düzenlemeye de değinen Taşçı, şunları kaydetti:

“Eskiden (Üretici Fiyat Endeksi) ÜFE olarak alınan ortalama son iki üç senedir (Tüketici Fiyat Endeksi) TÜFE oldu. Eskiden ev sahibi de kiracı da buna razıydı. Fakat yüzde yirmi beş sınırı ile arı kovanına çomak sokuldu. Bu sınır yüzünden evi boşalan mal sahipleri yine sınır gelir diye fiyatları yükselttiler. İki sene önce 2000 TL olan evler 7-8 bin TL yapıldı. Beş yılı dolduran kiracılara kira tespit davaları açıldı, bu yüzden adliyelerin yükü de çoğaldı. Mal sahipleri, 10-11 yılı dolduran kiracıları kapı dışına koydu. Bir kaos yaratıldı. Yüzde yirmi beş sınırı piyasayı mahvetti.”

Editör: Selim Ercan