Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, kamuoyunda tepki çeken ve “İktidarın parti programı” olarak nitelendirilen ‘Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’ müfredatını onayladı. Eğitim sendikaları, öğretmenler ve bazı veliler, eğitim sistemindeki değişikliklerden rahatsız. Her maddesi tartışmalara neden olan müfredata tepki gösteren isimlerden biri olan Eğitim Sen Kurucu Genel Başkanı Yıldırım Kaya, konuyla ilgili Elips Haber’e açıklamalarda bulundu.
“Bir siyasi partinin seçim propagandasını milli eğitim politikası haline getirmek, milli olmaktan çıkmak demektir”
Millî Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından ‘Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’ onaylandı. CHP bu eğitim modeline nasıl bakıyor?
Bir kere bu bir eğitim modeli değil. Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığının 1739 sayılı temel milli eğitim kanununa aykırı, anayasanın 42. maddesine aykırı. Eğitimin birleşenlerinin görüşü alınmadan anayasaya ve Milli Eğitim Temel Kanunu'na aykırı bir program uygulanamaz. Bir siyasi partinin programı Milli Eğitim Programı da olamaz. Burada esas olan iki temel nokta vardır. Birincisi, Milli Eğitim Temel Kanunu'na aykırı, anayasaya aykırı. İkincisi ise bir siyasi partinin Türkiye Yüzyılı adıyla seçim propagandasını, seçim vaadini bir milli eğitim politikası haline getirmek gerçekten milli olmaktan çıkmak anlamına gelir. Bu kabul edilemez. Eğitim emekçilerinin görüşü alınmadan talim terbiye kurulunun hazırlayacağı Milli Eğitim şurasında hazırlanacak bir çalışmayı belirli cemaat ve tarikatlarla hazırlayarak dünyanın gelişimine, bilime aykırı bir programı çocuklarımızın önüne koymak istiyorlar. Bunu öğretmenlerin kabul etmesi mümkün değil, çocuklara uygulamak mümkün değil. Bunun hayatta bir karşılığı olmayacak. Yusuf Tekin “On yıldır bu hazırlığı yapıyoruz” diyor. Kendisine sormak lazım. Daha profesör olmadan rektör olan Yusuf Tekin on yıl kiminle hazırlamış? Hangi yetkiyle hazırlamış? Yusuf Tekin'e bunu sormak lazım. CHP’nin bunu kabul edip etmemesinden daha önemli olan şey, eğitim dünyasının, özellikle öğretmenlerin ve öğrencilerin bunu kabul etmesi mümkün değildir, etmiyorlardır.
“ÇEDES projesinin hayata geçirilme amacı çocukları bilimden uzaklaştırmadır”
Okullarda öğrencilere oynatılan cihat oyunları görüyoruz. Ölümü anlatarak korku yaratmaları, neyi ifade ediyor? Bu görüntüler yasal mı?
Bilime aykırı bir uygulama. Aykırı bu durum çocuk pedagojisinden, çocuk psikolojisinden anlamayanların ortaya koyduğu bir şey. ÇEDES projesinin hayata geçirilme amacı çocukları bilimden uzaklaştırmadır. Bilimden uzaklaşanın ilerleme şansı yoktur. Dünya ölçeğiyle yarış etme şansı da yoktur. İlkokulda okuyan bir çocuğa eğer siz annesinin maket mezarını yapıp onun başında ağıt yaktırıyorsanız, bir çocuğa bunu yapıyorsanız çocuğu, yaşayacağı travmalardan kurtarmak mümkün değil. Çocuk pedagojisine aykırı. Çocuk psikolojisine de aykırı bir durum bu.
“Araştırma önergemiz MHP ve AK Parti’nin oy çokluğu nedeniyle reddediliyor”
CHP bu izlediğimiz görüntülere yönelik herhangi bir çalışma yürütüyor mu?
CHP’nin Türkiye Büyük Millet Meclisi Milli Eğitim Kültür Gençlik ve Spor Komisyonu üyesi arkadaşlarımız ve milletvekili arkadaşlarımız bu konuda soru önergesi ve araştırma önergesi verdiler. Soru önergesine on beş gün içerisinde yanıt verilmesi gerekirken yanıt verilmiyor. Araştırma önergesi de MHP ve AK Parti oy çokluğuyla sürekli reddediliyor. Dolayısıyla bu konuda eğitim sendikalarının özellikle yürüttükleri ortak mücadeleye Cumhuriyet Halk Partisi destek oluyor. Sendikalar bu konuda hem dava açıyorlar hem de yedi sendika ortak eylem kararı aldılar. Ortak bir şekilde bir mücadele yürütecekler. Bunu uygulamama üzerine yürütülecek bir mücadeleyle önümüzdeki dönem yaşanacak. CHP de buna destek olacak.