Haber: Selim Ercan

CHP’li Fikri Sağlar,  31 Mart’ta yapılacak seçimler için belediye başkanı adayı belirlenmesi sürecinde CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in bir sınav vereceğini belirtti.  Fikri Sağlar, “Yerel yönetimlerle ilgili belediye başkanı adaylarını kim belirleyecek? Üyeler mi belirleyecek yoksa genel merkezdeki arkadaşlar mı belirleyecek?” sorusunu sordu.

CHP Genel Başkanı Özel’in ‘Ben ön seçim yapacağım’ dediğini hatırlatan Sağlar, “Yapmazsa söylenen sözler uçar gider ama bunun sonucunda bu delegasyon 13 yıldır çokta emek vermiş bir genel başkanını değiştirebilecek anlayışı sergilemişse Özgür Özel’i de değiştirebilir” değerlendirmesinde bulundu.

50. Hükümet döneminde Devlet Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile CHP’den dört dönem Mersin Milletvekilliği görevlerini yürüten Fikri Sağlar, CHP’nin geçtiğimiz hafta sonu düzenlenen 38. Olağan Kurultayı’na ilişkin Elips Haber’in sorularını yanıtladı.

“Söylediklerinin arkasında durmazsa kurultay delegasyonu Özgür Özel’i de değiştirebilir”

“CHP’nin 38. Olağan Kurultayı’nda değişimin ilk adımı atılmış oldu mu? Değişimcilerin yapması gerekenler nelerdir?” sorularına cevap veren CHP’li Fikri Sağlar, “En azından 13 yıllık bir yönetim anlayışı değişti” ifadesini kullandı.

CHP’nin 7. Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile Özgür Özel’in bir zamanlar beraber hareket ettiğine dikkat çeken Fikri Sağlar, “Özgür Özel, onun grup başkanıydı. Bu aynı düşüncelere sahip olduğunu göstermez. Özgür Özel, yaptığı konuşmada sol bir parti olduğunu söyledi. Bizim öteden beri Kemal Bey ile tartışmamız CHP’nin sol, sosyal demokrat bir parti olduğunu, programında ve tüzüğünde bu yazıldığını söylememiz onun da ‘hayır başka yelerden oy alacağız’ diyerek partinin misyonunu ve vizyonunu değiştirmiş olmasından kaynaklanıyordu. Tabi söz uçar. Kurultay’da söylenen sözleri dinledik. Kurultay delegasyonu Özgür Özel’i seçti ama bundan sonra Özgür Özel söylediklerinin arkasında durmazsa Özgür Özel’i de değiştirebilir” dedi.

“Özel’in önünde yerel yönetimlerle ilgili bir sınavı var”

Sol partinin en önemli özelliğinin üyesi olduğunu söyleyen Sağlar, “Üyenin sözde karar hakkına sahip olduğudur, parti yönetimine doğrudan katılır. Adaylarını o belirler, il, ilçe başkanlıklarını yönetimlerini üyesi belirler ama son zamanlarda Kemal Bey tek adayla gidilmesini istedi o da parti içerisinde büyük bir sıkıntı yarattı. Şimdi bunları yapmayacağını söyleyen Özel’in önünde yerel yönetimlerle ilgili bir sınavı var” diye konuştu.

“Delegasyon, genel başkanını değiştirebilecek anlayışı sergilemişse Özgür Özel’i de değiştirebilir”

“Yerel yönetimlerle ilgili belediye başkanı adaylarını kim belirleyecek?” sorusunu yönelten Sağlar, şöyle devam etti:

“Üyeler mi belirleyecek yoksa genel merkezdeki arkadaşlar mı belirleyecek? ‘Ben ön seçim yapacağım’ demişti. Yapmazsa söylenen sözler uçar gider ama bunun sonucunda bu delegasyon 13 yıldır çokta emek vermiş bir genel başkanını değiştirebilecek anlayışı sergilemişse Özgür Özel’i de değiştirebilir. Cumhuriyet Halk Partisi’nin dört aylık genel başkanları da oldu.”

Akademisyen Demirkent: Anayasa değişikliği tartışmalarını ilk dört maddeye indirmek doğru değil Akademisyen Demirkent: Anayasa değişikliği tartışmalarını ilk dört maddeye indirmek doğru değil

“Türkiye’de değişimin olabileceğini görebiliyorlar”

Cumartesi gününden bugüne kadar toplumda bir rahatlama yaşandığını belirten Sağlar, “Partili, partili olmayan insanlar da Türkiye’de değişimin olabileceğini görebiliyorlar. Bundan en fazla sıkıntı duyan da AKP’dir. Türkiye’deki zamların nedeni olan, korkutarak insanları sindirmeye çalışan AKP iktidarıdır. O iktidar da bir korkuyla karşı karşıya.  Yeni gelen Parti Meclisi ve CHP’nin yeni Genel Başkanı nasıl bir muhalefet yapacağı doğrultusunda” değerlendirmesinde bulundu.

“Sözleri yerine getirmek önemlidir”

İleriki zamanlarda gençlik kurultayının olacağına inandığını söyleyen Fikri Sağlar, “Yeni gençler orada seçilecekler. Onlar alanlara inecekler. Kadınlar aynı şekilde alanlara inecek. Bambaşka bir CHP olacağını düşünüyorum.

Değişim isimle değil zihniyetle olur, CHP ilkelerine dönmeli. CHP’nin misyonuna ve vizyonuna döneceğini Özgür Özel söyledi. Dolayısıyla bende onu söylüyorum. Söz uçar eylem kalır. Söylemek yeterli değil. Gerçekten bu sözleri yerine getirmek önemlidir.  Onun da ilk sınavı yerel seçimlerin aday belirlenmesi olacaktır” dedi.

“Bir yenileşme var”

CHP’nin 60 kişilik Parti Meclisi’nde yer bulan isimlerin sorulması üzerine Sağlar, şu yanıtı verdi:

“Gördüğüm kadarıyla bir yenileşme var. Daha çok Özgür Özel’i destekleyen milletvekillerinden bir de İstanbul’dan Parti Meclis’i çoğunlukta. Oysa ben dilerdim ki Parti Meclis’i Üyelerinin 60 isminin Türkiye’nin en azından değişik yörelerinden gelmiş olsun.

İstanbul’un delegasyonu sayısı 196. Evet çok fazla ama Kars yok, Van yok oralardan da insanların gelmesini dilerdim.

Parti Meclisleri Türkiye Büyük Millet Meclis’i gibi ülkenin her yöresinden insanların ne düşündüklerini hangi sorunlarla karşı karşıya kaldıklarını ve çözüm önerilerinin neler olabileceğini söyleyebilen, bunu bilen ve ona göre de politika üretebilen bir kurumdur. Genel Başkanlar bu kurumların sözcüsüdür. Ama biz son 13 yılda hatta 15 yılda Deniz Baykal’ın döneminden itibaren böyle olmaktan çıkmıştık. Oysa gerçek sol parti, sosyal demokrat parti üye, örgüt ve ideoloji partileridir. Şimdi ona bakacağız, değişim böyle olur.”

Editör: Selim Ercan