Tarım kesiminin çok yönlü sorunları olduğunu belirten Güler, "Bunun yanı sıra kırsalda da boşalma devam ediyor. Özellikle köylerden kentlere göç sürdükçe de tarımda sorunlarda artıyor. Tarımda yeniden kırsala dönüşün yolunu açmak için gençleri ve kadınları teşvik etmek gerekiyor. Bunun için de kadınlar eğer kentten kırsala dönerse sosyal güvenlik kurumu primi devlet tarafından karşılanmalı ve teşvik edilmeli.

Bunun için kanun teklifimi TBMM Başkanlığı'na sundum. Kadın eğer kırsala dönerse, köyde tarımla uğraşırsa sosyal güvenlik primi devlet tarafından karşılanması teşvik edici olur. Köy okulları yeniden açılmalı, her köyde tarım varsa mutlaka ziraat mühendisi ve veteriner bulunmalı. Bu arada kadınlarında tarımdaki istihdamının artırılmasını sağlayacak teşviklere yönelmeli. Kadınların elinin değdiği yerde sorunlar azalır" diye konuştu.

“Kadınlar tarımsal üretimde önemli role sahip”

"Küresel ölçekte tarımsal üretim, gıda güvenliği ve ekonomik kalkınma için temel bir unsur olarak kabul edilmektedir" diyen Gürer, şunları kaydetti: "Bu nedenle, uluslararası toplumun ve devletlerin, tarımsal üretimi artırmaya yönelik çabaları her geçen gün daha da artmaktadır. Ayrıca, kadınların tarımsal üretimdeki rolü, tarımsal işlemlerin her aşamasında önemli bir iş gücü kaynağı olarak dikkate alınmalıdır. Kadınların tarımsal üretim süreçlerine aktif katılımı, ekimden hasada ve ürün işlemeye kadar olan süreçlerin etkin bir şekilde yönetilmesini sağlayarak, tarımsal üretimin sürdürülebilirliği açısından hayati bir öneme sahiptir."

“10 yılda 614 bin kişi azaldı”

Ülkede istihdam edilen kadın sayısının giderek azaldığını belirten Gürer, "2014 yılında tarım sektöründe 2 milyon 533 bin kadın İstihdam edilirken, bu rakam 10 yıl içinde 614 bin kişi azalarak 1 milyon 919 bin seviyesine düşmüştür. Ayrıca, 2005 yılında toplam istihdam içinde tarım sektöründe istihdam edilen kadınların oranı yüzde 48,8 iken, bu oranın 2023 yılı sonunda yüzde 18,3'e kadar gerilediği görülmektedir. Bu da kadınların tarım sektöründe istihdam edilme oranının önemli ölçüde azaldığını göstermektedir. Bu süreler zarfında, tarım sektöründe kadın istihdamındaki düşüş düzenli bir trend halinde devam etmektedir" ifadelerini kullandı.

“En çok sosyal güvenliğe erişimde zorlanıyorlar”

Gürer, "Kadınların tarımsal üretime katılımı, kırsal alanların kalkınmasını destekler ve kırsal bölgelerden kente göçü engeller. Ancak, kırsal kesimde yaşayan ve tarımla uğraşan kadınlar, bir dizi zorlukla karşı karşıyadır. Bu zorluklar arasında düşük gelir seviyeleri, sosyal güvenlik eksikliği ve iş güvencesi gibi faktörler bulunmaktadır. Kadınlar, düzensiz gelir ve güvencesiz çalışma koşullan nedeniyle sosyal güvenliğe erişimde zorluk çekmekte ve benzer birçok sosyoekonomik engelle karşı karşıya kalmaktadırlar. Bu engellerden belki de en önemlisi sosyal güvenliğe erişimin zorluğudur" dedi.

“Tarımda kadın istihdamı teşvik edilmeli”

"Kadınların tarım sektöründe daha fazla istihdam edilmesini teşvik etmek için destekleyici politikalar ve programlar geliştirilmelidir" diyen Gürer, şunları söyledi:

"Bu politika ve programlar kadınların tarımsal üretime katılımını artıracak, böylece tarım sektörünün kadınlar için daha fazla fırsat sunmasını sağlayacak ve toplumun genel refahını artıracaktır. Kadın istihdamının tarım sektöründe artırılması sadece ekonomik kalkınma için değil, aynı zamanda gıda güvenliği ve kırsal kalkınma için de hayati bir öneme sahiptir.

Öğretmenler Günü’nde saksı çiçekleri ile buketlere talep yüksek Öğretmenler Günü’nde saksı çiçekleri ile buketlere talep yüksek

Bu nedenle, kırsal kesimde yaşayan ve tarımsal üretimle uğraşan kadınların sosyal güvenlik primlerinin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından karşılanması, kadınların tarımsal üretimde daha fazla yer almasını teşvik etmek ve karşılaştıkları engelleri aşmalarına yardımcı olmak için önemlidir."

Kaynak: ANKA