Kamuoyunda 'katliam yasası' olarak tepkilere neden olan 17 maddelik ‘160 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi', Genel Kurul'da iki gün boyunca 28 saat süren görüşmelerin ardından AK Parti ve MHP oylarıyla yasalaştı. Salı saat 03:51'de Türkiye Büyük Millet Meclis’i (TBMM) kapanmadan önce teklifin bütünü üzerine yapılan oylamaya 500 milletvekili katıldı. Teklif, 224 'hayır' oyuna karşı 275 'evet' oyuyla kabul edildi.

Belediyelerin sorumlulukları başlayacak

TBMM’de kabul edilen Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin yürürlüğe girmesinin ardından belediyelerin sorumlulukları başlayacak. Büyükşehir belediyeleri, il belediyeleri ve nüfusu 25 bini aşan belediyelerin topladıkları hayvanları sahiplendirilinceye kadar kalmaları için bakımevleri kurması gerekiyor. Belediyelerin 31 Aralık 2028'e kadar bakımevleri kurmak ve mevcut bakımevlerinin koşullarını iyileştirme yükümlülüğü bulunuyor. Sahiplendirilmeyen hayvanlara veteriner onayıyla ötanazi yapılabilecek. Kedi ve köpek sahiplerinin, hayvanlarını en geç 31 Aralık 2025'e kadar dijital kimliklendirme yöntemleriyle kayıt altına aldırmaları gerekiyor.

Özgür Özel, sokak hayvanları için AYM’ye gidecek

Sokak hayvanlarıyla ile ilgili düzenlemenin oy çokluğuyla Meclis’ten geçmesinin ardından CHP Genel Başkanı Özgür Özel’den bu duruma tepki gösterdi. Özel, sahipsiz hayvanlara yönelik düzenlemeler içeren Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'u Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) götüreceklerini belirterek, "Bu bizim zaten görevimiz. En kısa zamanda ve yürütmeyi durdurma talebiyle bunu yapacağız" dedi.

CHP Ankara Milletvekili Umut Akdoğan ve DEM Parti Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu TBMM’de kabul edilen katliam yasasına ilişkin Elips Haber’e açıklamalarda bulundu.

Umut Akdoğan-1

İddia: Erdoğan, ‘istifa’ eden MHP’li milletvekilleriyle ilgili Bahçeli’ye bazı görüntüler izletti İddia: Erdoğan, ‘istifa’ eden MHP’li milletvekilleriyle ilgili Bahçeli’ye bazı görüntüler izletti

CHP Ankara Milletvekili Umut Akdoğan

“Bu yasanın uygulanabilirliği yok”

CHP’li belediyeler açısından yürütmenin zaten durmuş vaziyette olduğunu dile getiren CHP’li Akdoğan, “Bu yasanın uygulanabilirliği yok. Belediyeler uygulasa, veterinerler uygulamaz, veterinerler uygulasa belediyeler uygulamaz. İnsanlar buna izin vermez. 5199 sayılı kanun gayet ideal bir yasaydı. Ancak 20 senedir uygulamadılar. 20 senedir uygulamadıkları için bu hale geldi. Kendi ihmallerini, köpeklerinin ölümü üzerinden aklamaya çalışıyorlar. Bunun olması mümkün değil” dedi.

“Bunun karşılığı ya çocuklar ya köpekler demek değildir”

Sokak hayvanlarıyla ilgili sorunu biz hiçbir zaman reddetmedik diyen Akdoğan, “Hangimizin çocuğunun kılına zarar gelse kıyamet koparırız. Ama bunun karşılığı ya çocuklar ya köpekler demek değildir. Çözümü var. Kısırlaştırdığınız zaman zaten köpek sakinleşiyor, ehlileşiyor. Zaten sokaktaki köpek 4-5 yıldan daha fazla yaşamıyor. Veterinerler de biz bunun yüzde 60-70’ini 6 ay içerisinde kısırlaştırırız diyorlar. Dolayısıyla bizim dediğimiz gibi bir uygulama yaparlarsa bu memlekette 3-4 sene içerisinde bu sorunu ortadan kalkar” diye konuştu.

“3 sene içinde kimsenin eli kana bulanmadan bu sorunu çözeriz”

“Bu konuyu çok çalıştık, incelemelerimizi yaptık. Bu sorunun da çözümü olduğunu bulduk” ifadelerini kullanan Akdoğan sözlerini şöyle sürdürdü;

“Bütçe, aşılama, kısırlaştırma seferberliği, çipleme, sahiplendirme kampanyası, bakımevleri, ithalata yasak, kontrolsüz satışa yasak, üretim çiftliklerine denetleme yapmak zorundayız. Bunları yaparsak 3 sene içinde kimsenin eli kana bulanmadan bu sorunu çözeriz”

Özel’den Grup Başkanvekillerine talimat

CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in “TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen hayvanların yaşam hakkını ihlal eden yasayı en kısa sürede Anayasa Mahkemesi'ne taşıyacağız” açıklamasının hatırlatılması üzere CHP’li Umut Akdoğan, Grup Başkanvekillerinin Anayasa Mahkemesi’ne söz konusu yasanın iptali için başvuru yapacağını söyledi.

ömer faruk gergerlioğlu

DEM Parti Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu

“Kısırlaştırma kampanyası olsaydı, 1 yıl gibi kısa bir sürede bu sorun bitebilirdi”

Sokak hayvanları kanun teklifinin onaylanmasıyla belediyelere barınak yapılması için 2028 yılına kadar süre verdiklerini söyleyen DEM Partili Gergerlioğlu, “Barınağı olan belediyeler şu anda hayvanları toplamaya başlayacak. Barınakları olmayana belediyelere bütçe verilecek. Çünkü belediyelerin 2028’e kadar barınaklarını tamamlamaları lazım. Köpeklerin yeni yuvası artık o barınaklar olacak. Artı köpek alıp besleyip sokağa atanlara 60 bin lira ceza verilecek. Fakat pet shoplar açık kalacak. Oradan millet gidip hayvan satın alacak. Onları da 3 gün sonra sokağa atacaklar. Oradan yine üreyecek. Boş yere bir döngü olacak. Bizim dediğimiz sıkı bir kısırlaştırma kampanyası olsaydı, 1 yıl gibi kısa bir sürede bu bitebilirdi” dedi.

“Hayvanların değeri bir kat daha düşüyor”

“Köpekleri barınağa alıyoruz artık dediğiniz anda hayvanların değeri bir kat daha düşüyor” diyen Gergerlioğlu,  “Hayvanlar atılmaya, barınakta tutulmaya veyahut da öldürülmeye layık mahluklardır gibi bakılıyor. Hayvanlar için daha fazla tehlike çanları çalmaya başlayacak” değerlendirmesinde bulundu.

“DEM Partili belediyelerin bu kararı uygulamaz”

DEM Partili belediyelerin bu kararı uygulamayacağını belirten Gergerlioğlu sözlerini şöyle tamamladı;

"Belediyeleri cezayla tehdit ediyorlar. Toplayıp barınağa atmazsanız ceza veririz diyorlar. Artık onların tavrı nasıl olur? O da ayrı bir konu. Ama genel olarak bunu desteklemezler. Daha çok kısırlaştırma yapmaya çalışırlar. Bir de zaten şöyle bir durum var. 2028’e kadar herkes kısırlaştırmadan da elini çekmiş olacak. ‘Nasıl olsa barınak yapılacak. O zaman toplarız’ diyecekler. Bu yasa hayvanların çoğalmasına da yol açabilir.”

Muhabir: Sümeyye Aksu